Punakaali on vihannesosaston ravinteikas kaunotar. Keräkaalin punaisen violetti muoto on monikäyttöisempi, kuin ensin ajattelisikaan ja maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin.
Punakaalin ravintosisältö
Punakaali on ravintosisällöltään erinomainen. Se sisältää hurjasti C-vitamiinia, jo vajaasta parista sadasta grammasta saa päivän C-vitamiinisuosituksen täyteen. Lisäksi siinä on runsaasti folaattia, betakaroteenia sekä E- ja K-vitamiineja ja vain vähän energiaa. Kaalikasveja pidetään erinomaisena aivoruokana ja siinä oleva kuitu edistää ruoansulatusta.
Punakaali soveltuu FODMAP-ruokavalioon maltillisina annoksina.
Punakaalin sesonki
Punakaalia kasvatetaan Suomessa ja sen paras sesonki onkin kesästä syksyyn sadonkorjuun aikaan. Se kestää hyvin varastointia ja kotimaista punakaalia löytyy kaupoista pitkälle kevääseen. Kotona se kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa.
Punakaalia voi kasvattaa myös itse puutarhassa. Se pitää valoisista, mutta viileistä ja kosteista kasvuolosuhteista ja vaatii pitkän kasvuajan, joten esikasvattamista suositellaan. Kasvualustakseen punakaali kaipaa vahvaa ja hyvin kalkittua maata.
Nippelitietoa punakaalista
Punakaalin upea väri on peräisin vesiliukoisesta antosyaanista ja se alkaa kypsennettäessä nopeasti muuttamaan väriä haalean siniseksi. Loraus etikkaa auttaa pitämään värin kirkkaana.
Punakaali keittiössä & parhaat punakaalireseptit
Punakaalia voi käyttää ruoanlaitossa samalla tavalla kuin valkokaaliakin. Maku on tosin hieman makeampi. Värinsä ansiosta sillä on ansaittu paikka joulupöydissä. Punakaali sopii yllättävän moneen menoon ja sitä voi syödä niin raakana ja marinoituna kuin myös keitettynä, haudutettuna, paahdettuna tai grillattuna.
Kokeile punakaalia näissä resepteissä: