Veriappelsiini on alkuvuoden vitamiinipommi, josta kannattaa ottaa kaikki irti lyhyen sesongin aikana. Hedelmä maistuu sellaisenaan, mutta sopii hyvin myös monenlaiseen kokkailuun ja leivontaan. Lue tästä artikkelista kaikki oleellinen veriappelsiinista.
Veriappelsiinin ravintosisältö
Veriappelsiini sisältää runsaasti C-vitamiinia, jopa enemmän kuin tavallinen appelsiini. Jo yhdestä veriappelsiinista voi saada päivittäisen C-vitamiinitarpeen täyteen. Lisäksi hedelmä sisältää mukavasti mm. A-vitamiinia ja kuitua.
Veriappelsiinin punainen väri syntyy luonnollisista väriaineista ja antioksidanteista lykopeenista ja antosyaanista, jotka tutkitusti auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.
Veriappelsiini soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Veriappelsiinin sesonki
Veriappelsiini on sesongissa vain lyhyen aikaa alkuvuodesta, noin tammikuusta maaliskuuhun (useimmiten niitä saa pidemmällekin keväälle). Tänä aikana sitä kannattaa siis popsia niin paljon kuin sielu sietää. Monien mielestä paras veriappelsiini on Tarocco, jota saa kaupoista helmikuusta alkaen. Suomessa myydään myös Moro-lajiketta, joka on Taroccoa happamampi ja väriltään yleensä punaisempi.
Alkujaan veriappelsiini on kotoisin Sisiliasta, mutta nykyisin sitä kasvatetaan myös Espanjassa, Marokossa ja Kaliforniassa. Punastumisen saa aikaan tietynlainen kasvuolosuhde: lämpimät päivät ja kylmät yöt.
Nippelitietoa veriappelsiinista
Veriappelsiiniksi kutsutaan kaikkia punaisia appelsiinilajikkeita ja ne lajitellaan puoli-, täys- ja tummaveriappelsiineihin. Nimitys tulee tietenkin hedelmälihan toisinaan lähes verenpunaisesta väristä, mutta joskus veriappelsiini on väriltään aivan kuten tavallinen appelsiini. Kuoren väristä ei oikein voi päätellä hedelmälihan väriä eikä väritys vaikuta makuun: samassa puussa voi kasvaa ihan eri värisiä hedelmiä.
Veriappelsiini keittiössä & parhaat veriappelsiinireseptit
Veriappelsiini on maultaan mehukkaan makea ja hieman hapan. Se on täydellinen hedelmä vain sellaisenaan syötäväksi, mutta se toimii loistavasti myös monenlaisessa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kaupassa valitse pieniä tai keskikokoisia, kokoonsa nähden paivania ja sormin tunnustellen kiinteitä hedelmiä.
Veriappelsiini sopii erilaisiin juomiin ja smoothieisiin, suolaisiin ja makeisiin salaatteihin, salsoihin, risottoon ja pastoihin sekä jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Se on ihanaa puuron päällä sekä jogurtin ja granolan kanssa aamupalaksi syötynä. Voit maustaa veriappelsiinin kuorella ja/tai mehulla myös esimerkiksi uunijuurekset, tofun ja salaatinkastikkeen.
Kokeile näitä veriappelsiinireseptejä: