Myskikurpitsa eli butternut squash on hauskan näköinen talvikurpitsa, suomalaisten suosikki. Se on keittiön moniottelija, joka sopii ruoanlaiton lisäksi leivontaan, jälkiruokiin ja juomiinkin.
Myskikurpitsan ravintosisältö
Kurpitsat ovat kevyttä, mutta terveellistä syötävää. Ne sisältävät mm. foolihappoa, A- ja C-vitamiineja sekä kaliumia. Niissä on myös beetakaroteeneja – mitä oranssimpi malto, sitä enemmän. Siemenissä on runsaasti magnesiumia, rautaa ja K-vitamiinia.
Myskikurpitsan sesonki
Kotimaisen myskikurpitsan sesonki on parhaimmillaan syksystä jouluun, mutta varastokasviksia löytyy kauppojen hyllyiltä yleensä maaliskuuhun asti. Kurpitsojen käyttö yleistyi Euroopassa vasta 1800-luvulla eikä niitä ole Suomessa kasvatettu vielä kovinkaan pitkään. Suosio on kuitenkin ollut nopeasti kasvava ja nykyään kaupoista löytää syksyisin monia eri lajikkeita kotimaisina.
Kun ostat kurpitsan, tarkasta, ettei se ole mistään kohdasta pehmennyt.
Nippelitietoa myskikurpitsasta
Kaikkien kurpitsoiden käsittelyyn tarvitsee hyvän veitsen ja paikoillaan pysyvän leikkuulaudan. Mikäli kurpitsaan ei tunnu veitsi tehoavan, kannattaa se laittaa muutamaksi minuutiksi mikroon ja kokeilla sitten uudestaan.
Kurpitsat kuuluvat kurkkukasveihin, joille ominaisia piirteitä ovat näyttävät suuret kukinnot ja köynnösmaiset kasvustot.
Myskikurpitsa sopii FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Myskikurpitsa keittiössä & parhaat myskikurpitsareseptit
Maultaan hehkuvan oranassi myskikurpitsa on makeahko ja hieman pähkinäinen. Se ei pelästy reipastakaan maustamista. Ohutkuorisen myskikurpitsan voi käyttää kokonaisuudessaan. Vaikka useimmiten se kuoritaan, voi sen myös paahtaa ja syödä kuorineen. Myös kurpitsan siemenet kannattaa napata talteen, puhdistaa rihmoista ja paahtaa pannulla tai uunissa rapeiksi.
Myskikurpitsa sopii keittoihin ja sosekeittoihin, pastoihin, risottoihin, piirakoihin ja smoothieisiin. Siitä voi tehdä juomia, lisukkeita ja pääruokia, etikkasäilykkeitä unohtamatta. Monien mielestä myskikurpitsan maku on parhaimmillaan paahdettuna.