Lanttu on paljon muutakin, kuin joululaatikon raaka-aine. Sen monipuolisuus yllättää ja se on myös terveellisyydeltään, hinnaltaan ja säilyvyydeltään loistojuures. Lue artikkelista kaikki tarpeellinen, mitä lantusta tulee tietää.
Lantun ravintosisältö
Lanttu on loistava C-vitamiinin lähde ja sitä on kutsuttu Pohjolan appelsiiniksi. Lisäksi siinä on mukavasti A-vitamiinin esiastetta ja kuitua. Hiven- ja kivennäisaineista lanttu sisältää mm. kaliumia, kalsiumia ja fosforia. Lantun paksu kuori suojaa sen ravintopitoisuutta, eli se on täynnä vitamiineja ja muita ravintoaineita pitkänkin varastoinnin jälkeen.
Lanttu sopii FODMAP-ruokavalioon.
Lantun sesonki
Uuden sadon lantut tulevat kauppoihin ja toreille heinäkuussa. Lanttu säilyy varastossa hyvin ja sitä onkin saatavilla pitkälle kevääseen asti. Eniten lanttua syödään joulun tienoilla, mutta sitä kannattaisi hyödyntää enemmän pitkin vuotta. Viime vuosina lantun menekin on arvioitu kääntyneen hienoiseen nousuun, mutta edelleen sitä syödään vain noin kilo per henkilö vuodessa.
Pohjolassa lanttua on viljelty 1500-luvulta asti ja se sopiikin hyvin suomalaisen kotipuutarhan hyötykasviksi koko maassa. Se on melko helppo kasvatettava, joka ei pelästy pieniä pakkasiakaan. Parhaiten se viihtyy savisessa ja kosteassa, mineraalipitoisessa maassa. Lantun voi kylvää suoraan avomaalle kesäkuun alkupuolella tai esikasvattaa sisällä muutamia viikkoja ennen ulos istuttamista. Lanttuja voi syödä jo muutaman sentin kokoisina pieninä palleroina, mutta yleensä sato korjataan syksyllä – mitä myöhempään, sitä paksumman kuoren mukula ehtii kasvattaa ja sitä paremmin se kestää varastointia.
Nippelitietoa lantusta
Lanttu on kaalien sukuun kuuluva juures, joka on syntynyt kaalin ja nauriin risteytymästä. Siitä käytetään myös nimitystä räätikkä ja räätikäs, englanniksi se on swede tai rutabaga. Suomenkielinen lanttu-sana juontaa juurensa ruotsin sanasta planta eli taimi, sillä alunperin lanttu piti esikasvattaa taimiksi ennen ulos istuttamista. Lanttusatoa korjataan monen kokoisena ja väriltään kuori on vihertävä, kellertävä tai violetin sävyinen lajikkeesta riippuen.
Lanttu kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa, parhaiten se säilyy +2 – +6 -asteessa ja kaukana runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista ja hedelmistä.
Lanttu keittiössä & parhaat lanttureseptit
Lanttu on monien perinteisten ruokien, kuten lanttulaatikon ja lanttukukon, raaka-aine ja lisäksi sitä on totuttu käyttämään keitoissa ja uunijuuresten joukossa. Lanttu sopii kuitenkin myös modernimpaan ruoanlaittoon sekä leivontaan ja jopa aasialaisiin resepteihin.
Maultaan lanttu on raikas ja suhteellisen mieto, kypsennettynä jopa makea. Kirpeä sävy maussa johtuu sen sisältämästä sinappiöljystä. Lanttua voi nauttia niin raakana kuin kypsänäkin. Se sopii mm. raasteisiin, dippivihannekseksi, paahdettuna salaatteihin ja lisukkeisiin, pataruokiin sekä muussiin ja muihin perunaruokiin perunan lisäksi tai sijasta.
Lantun voi kuoria kuorimaveitsellä, mutta useimmiten on helpompaa käyttää kunnon veistä ja tukevaa leikkuulauttaa.
Kokeile näitä lanttureseptejä: