Maissi-kurpitsakeitto on tuhti ja sakea chowder-tyyppinen soppa, jolle särmää antaa chipotletahna. Viimeisen silauksen keitolle taikovat tuore korianteri ja vegaaninen pekoni.
MAISSI-KURPITSAKEITTO
Ainekset:
- 3 dl kurpitsasosetta (esim. myskikurpitsasta tehtyä)
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 3-5 perunaa (300 g)
- 2 rkl öljyä
- 500-600 g maissia (säilyke- tai pakastemaissi käy hyvin)
- 2-3 tl chipotletahnaa
- 7 dl kasvislientä (esim. vettä ja 1 kasvisliemikuutio)
- 2 dl kahviin tarkoitettua kaurajuomaa
- suolaa ja mustapippuria
- ½ sitruunan mehu
- (lisäksi halutessa kevätsipulia, tuoretta korianteria ja paistettua vegepekonia)
Valmistus:
- Aloita valmistamalla kurpitsasose, jos sinulla ei ole sitä valmiina. Tarvitset n. 300 g kurpitsaa. Kuori ja paloittele se ja kypsennä höyryttämällä tai keittämällä. Soseuta sauvasekoittimella tai haarukalla muussaamalla.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele perunat.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja paista vielä hetki. Lisää sitten perunat ja maissit, sekoita joukkoon chipotletahna.
- Lisää kurpitsasose, kasvisliemi ja kaurajuoma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä (palojen koosta riippuen n. 15 minuuttia)
- Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla oman maun mukaan. Lisää lopuksi sitruunan mehu.
- Keitto on hyvää sellaisenaan, mutta tulee vielä paremmaksi, jos sen tarjoilee hienonnetun kevätsipulin, tuoreen korianterin ja rapeaksi paistetun vegepekonin kanssa.
Vinkit!
Chipotletahnaa löytyy hyvinvarusteltujen markettien texmex-hyllystä. Sen voi hyvin korvata myös chipotle-chilijauheella tai jollain muulla tulisella mausteella. Mikäli ruokapöydässä istuu tulisesta piittaamattomia, voi chilin tarjoilla erikseen pöytämausteena.
reseptitkeitot
arkiruokakurpitsamaissimyskikurpitsaperunasipulisitruunavalkosipulivegepekoni