Dan dan nuudelit ovat yksi tunnetuimmista kiinalaisista katuruuista eikä ihme: makumaailma on todella koukuttava ja ihana. Tämä helppo kotiversio on sopivan lähellä autenttisia makuja.
Dan dan nuudeleissa maistuu turruttava sichuaninpippuri ja pehmeä maapähkinävoi. Ne voi valmistaa joko ilman lientä tai keittomaisempana versiona, kuten tässä reseptissä.
Ruokalajin kiinalainen nimi, dan dan mian, muodostuu tankoa tarkoittavasta “dan dan” ja nuudeleita tarkoittavasta “mian” -sanoista. Katumyyjät kannattelevat hartioillaan tankoa, jonka toisessa päässää keikkuu kastikeastia ja toisessa nuudelit.
Sichuaninpippureita luultavasti pitää lähteä hakemaan etnisestä kaupasta, mutta muuten ainekset löytyvät helposti marketista. Ilman aromaattisia ja kielen turruttavia sichuaninpippureita tämä ruoka menettää luonteensa, joten niiden metsästys kannattaa!
DAN DAN NUUDELIT
Ainekset:
- 200 g riisinuudeleita tai kiinalaisia vehnänuudeleita
- 1 rs kasvisjauhista, n. 270 g
- 1 salottisipuli
- 6 valkosipulinkynttä
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 rkl seesamiöljyä
- mustapippuria
- 1 dl soijakastiketta
- ½ dl hoisinkastiketta (valmista tai itse tehtyä)
- ½ dl vettä
- 3 rkl maapähkinävoita
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl agave-siirappia
- 2 tl sichuaninpippureita
- 5 dl kasvis- tai sienilientä
- 2 paksoita
- ruohosipulia
- chiliöljyä
Valmistus:
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.
- Kuori ja hienonna salottisipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna seesamiöljy pannulla ja ruskista kasvisjauhis. Lisää pannulle sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja jatka paistamista noin viiden minuutin ajan. Mausta mustapippurilla.
- Mittaa tehosekoittimeen soijakastike, hoisinkastike, vesi, maapähkinävoi, riisiviinietikka, siirappi ja sichuaninpippurit. Surauttele sekaisin. Kaada puolet kastikkeesta kasvisjauhiksen sekaan ja paista vielä muutama minuutti.
- Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja sekoita joukkoon toinen puoli surauttamastasi kastikkeesta.
- Suikaloi paksoit. Jaa lautasille paksoit, nuudelit ja kasvisjauhisseos. Kauho joukkoon kiehuvan kuumaa lientä. Viimeistele annokset hienonnetulla ruohosipulilla ja chiliöljyllä.
Vinkit!
LAPSILLE MAISTUVA VERSIO: Jätä reseptissä mainitut sichuaninpippurit ja chiliöljy pois lasten annoksista, tarjoile ne pöytämausteena aikuisille.
Tässä reseptissä ruuan joukkoon pilkotaan pari paksoita eli pinaattikiinankaalia. Sitä saa nykyään myös kotimaisena, etsi kaupan hevi-osastolta pussiin pakattuja Järvikylän paksoita.