Veriappelsiinirisotto on moderni klassikko, joka onnistuu täydellisesti myös täysin kasvipohjaisena. Veriappelsiinit ovat sesongissa vain lyhyen aikaa alkuvuodesta, mutta muulloin voit kokkailla tätä risottoa tavallisista appelsiineista.
VERIAPPELSIINIRISOTTO
Ainekset:
- 1 l kasvislientä (esim. vettä + 2 kasvisliemikuutiota)
- 1 sipuli
- 3 rkl öljyä
- 3 ½ dl risottoriisiä
- 1 ½ dl valkoviiniä
- 2-3 veriappelsiinia
- 2 rkl kasvipohjaista fraichea
- 3/4 dl ravintohiivahiutaleita
- 1 tl suolaa
- mustapippuria
- 3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
- (pistaasipähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna)
Valmistus:
- Lämmitä kasvisliemi kattila kiehumispisteeseen. Pidä lämpimänä.
- Kuori ja hienonna sipuli.
- Kuumenna öljy paistokasarissa tai isolla pannulla ja kuullota sipulia, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.
- Lisää risottoriisi ja kuullota minuutti-pari sekoitellen.
- Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riiseihin. Muista sekoitella.
- Ala sitten lisäämään kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Anna edellisen kauhallisen imeytyä riiseihin ennen seuraavan lisäämistä. Sekoittele jatkuvasti.
- Pese yksi veriappelsiineista hyvin ja raasta siitä kuori hienoksi raasteeksi. Purista siitä myös mehu. Kuori ja paloittele lisäksi yksi tai kaksi veriappelsiinia.
- Kun riisi alkaa olla napakan kypsää, sekoita risoton joukkoon veriappelsiinien kuori ja mehu sekä fraiche. Anna kuumentua. Lisää vielä tarvittaessa hieman kasvislientä, risoton kuuluu olla löysää ja riisinjyvien irtonaisia.
- Lopuksi sekoita joukkoon ravintohiivahiutaleet, suola ja hieman pippuria. Viimeistele veriappelsiinin paloilla, hienonnetulla persiljalla ja halutessasi myös paahdetuilla ja rouhituilla pistaaseilla.
- Tarjoile risotto heti.
reseptitpääruoka
alle 30 minpersiljapistaasirisottosipuliveriappelsiini