Lanttu-linssikeitto on lempeän mausteinen soppa, joka maistuu talvipäivän lounaana. Keitto viimeistellään sitruunalla ja chilillä ja tarjoillaan makuja tasapainottavan vegaanisen fraichen kanssa. Nam!
LANTTU-LINSSIKEITTO
Ainekset:
- 800 g lanttua (1-2 kpl)
- 200 g porkkanaa (2-3 kpl)
- 1 iso sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 tl tuoretta inkivääriä hienona raasteena
- 2 rkl öljyä
- 1 tl korianteria jauhettuna
- 1 tl juustokuminaa jauhettuna
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- ½ tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
- ½ tl kurkumaa jauhettuna
- 2 dl punaisia linssejä (kuivattuja)
- 1 l kasvislientä (esim. vettä + 2 kasvisliemikuutiota)
- ½ sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
- tarjoiluun vegaanista fraichea tai jogurttia sekä chiliä tuoreena ja/tai kastikkeena (kuvassa valkosipuli-chiliöljyä)
Valmistus:
- Kuori ja paloittele lantut ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori inkivääri ja raasta se hienoksi raasteeksi.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää juurespalat sekä valkosipuli, inkivääri, korianteri, juustokumina, sokeri, suola, chilijauhe ja kurkuma. Paista muutama minuutti.
- Huuhtele linssit siivilässä ja lisää kattilaan. Lisää kasvisliemi.
- Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna poreilla kevyesti noin puolen tunnin ajan, kunnes juurekset ja linssit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä noin desi kerrallaan.
- Soseuta keitto ja lisää vettä sen verran, että saat mieluisan koostumuksen.
- Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla.
- Tarjoile fraichen ja chilin kanssa.
reseptitkeitot
arkiruokainkiväärilanttulinssitporkkanasipulisitruunavalkosipuli