Lanttu som tam on herkullinen versio thaimaalaisesta papaijasalaatista. Lanttu toimii maukkaassa salaatissa loistavasti vaikeasti saatavan vihreän papaijan sijaisena. Tähän salaattiin ihastut taatusti, sillä se on todellinen makujen ilotulitus.
LANTTU SOM TAM
Ainekset:
- 1 lanttu (n. 350-400 g)
- 1 porkkana (n. 55 g)
- 100 g vihreitä papuja (pakaste tai tuore)
- 10 kirsikkatomaattia
- 1-2 punaista chiliä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 3 rkl vegaanista kalakastiketta
- 1 limen mehu
- 1 rkl (kookos)sokeria
- ripaus suolaa
- 1 dl suolapähkinöitä
Valmistus:
- Kuori lanttu ja porkkana ja leikkaa ne mandoliinilla, julianneleikkurilla tai veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Voit myös raastaa ne.
- Keitä vihreät pavut (pakastettuja pari minuuttia, tuoreita vähän pidempään) ja jäähdytä ne. Leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.
- Halkaise kirsikkatomaatit.
- Halkaise chilit ja poista kanta sekä halutessasi siemenet. Leikkaa muutamaan osaan. Kuori valkosipulinkynnet. Laita chilit ja valkosipulit mortteliin ja mäiski hetken aikaa. Lisää vegaaninen kalakastike, limen mehu, sokeri ja suola, hiero sekaisin.
- Laita lantut, porkkanat, pavut, kirsikkatomaatit ja kastike kulhoon. Mäiski vielä morttelin nuijalla jonkin aikaa, jotta ainesten rakenne rikkoutuu ja maut sekoittuvat tasaiseksi.
- Sekoita joukkoon suolapähkinät ja tarjoile.
Vinkit!
Lantun sijaan som tam -salaatin voi tehdä myös kyssäkaalista, valkokaalista tai autenttisesti vihreästä papaijasta, joita toisinaan myydään aasialaisissa marketeissa.
Vegaanista kalakastiketta valmistaa esimerkiksi Nordic Umami Company. Myös aasialaisista marketeista voi löytää kasvipohjaista kalakastiketta.
Jos et omista morttelia, voit mäiskiä kastikkeen ja salaatin myös esimerkiksi puisella muusinuijalla tai vaikka pestyllä viinipullolla (ole varovainen, ettei pullo hajoa).
reseptitsalaatit
aasialainenalle 30 minchilikirsikkatomaattilanttuporkkanasuolapähkinätvalkosipulivihreät pavut