Karjaton paisti on oodi perinneruoka karjalanpaistille, mutta täysin vegaanisena. Herkullinen pataruoka valmistetaan seitanista ja juureksista.
Monien suomalaisten joulupöytään kuuluu perinteikäs karjalanpaisti. Tässä on resepti vegaaniseen versioon, eli karjattomaan paistiin, joka valmistuu seitanista, eli venägluteenista tehdystä kasviproteiinista, ja kotimaisista juureksista.
KARJATON PAISTI SEITANISTA
Ainekset:
- 2 sipulia
- 2 porkkanaa (n. 200 g)
- 1 pieni lanttu (n. 200 g)
- 250 g seitania
- 2 rkl öljyä
- 6 dl kasvislientä
- 10 mustapippuria
- 8 maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
- suolaa
Valmistus:
- Kuori sipulit, leikkaa ne puoliksi ja sitten lohkoiksi. Kuori ja paloittele porkkanat ja lanttu. Leikkaa seitan suupaloiksi.
- Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää juurekset ja seitan ja kuullota vielä hetki.
- Lisää kasvisliemi, mustapippurit, maustepippurit, laakerinlehdet ja noin teelusikallinen suolaa. Kuumenna kiehuvaksi.
- Peitä pata kannella tai foliolla ja nosta 175-asteiseen uuniin reiluksi tunniksi. Poista kansi ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Kypsennä pataa vielä 20 minuuttia. Tarkista maku.
- Tarjoile karjattoman paistin kanssa esimerkiksi piparjuurella maustettua perunamuusia tai keitettyjä perunoita.
Vinkit!
Jos valmistat (tai ostat) jouluksi seitankinkun ja sitä jää yli, on tämä oivallinen käyttökohde seitanin lopuille. Seitanin sijaan voit tehdä paistin myös soijasuikaleista, Beanitistä, Nyhtökaurasta tai vaikkapa savutofusta.
reseptitpääruoka
joulujuhlaruokalanttuporkkanaseitansipuli