Lanttupaisti on joulupöydän juureva kunkku. Makeaksi kypsynyt lanttu maustetaan siirapilla, dijon-sinapilla ja piparkakkumausteella.
Lanttupaisti yllättää. Se on komean näköinen ja todella herkullinen. Pöytään lanttupaistin viereen kannattaa kuitenkin kattaa sormisuolakippo, sillä isot siivut saattavat kaivata hieman lisäsäväystä.
Lanttupaistin kypsennyksen kanssa ei kannata hätäillä. Sen voi paahtaa myös vain uunissa, mutta mehevämpi lopputulos tulee, kun ensin keittää se lähes kypsäksi ja sitten vasta laittaa uunin lämpöön. Parhaimmillaan se on jopa vähän ylikypsänä, eli ei haittaa, vaikka vähän venyttäisit ohjeen kypsennysaikoja.
LANTTUPAISTI
Ainekset:
- 1 isohko lanttu (n. 750 g)
- 1 + 1 rkl rypsiöljyä
- (12 neilikkaa)
- 1 rkl tummaa siirappia
- 1 rkl kokojyvä dijon-sinappia
- 1 tl suolaa
- ½ tl piparkakkumaustetta
- 1/4 tl mustapippuria
Valmistus:
- Pesaise lanttu ja laita se isoon kattilaan. Peitä vedellä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes lanttu on melkein kypsä, koosta riippuen noin 1 – 1 ½ h. Valuta ja jäähdytä hetki, että pystyt käsittelemään lanttua.
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Kuori lanttu veitsellä. Tee siihen veitsellä myös ristiviillot. Halutessasi laita tässä kohtaan neilikoita lantun pintaan.
- Sivele lanttu 1 rkl öljyllä ja laita uunivuokaan. Paahda uunissa 30-45 minuuttia (kunnes kypsää).
- Sekoita keskenään 1 rkl öljyä, siirappi, sinappi, suola, piparkakkumauste ja mustapippuri. Lusikoi suurin osa seoksesta lantun päälle.
- Jatka lantun paahtamista vielä 30 minuuttia. Puolessa välissä lusikoi loput mausteseoksesta lantun päälle.
- Tarjoile lanttupaisti lämpimänä ohuiksi siivuiksi leikattuna.
reseptitlisukkeetpääruoka
joululanttu