Sieni-ohrakeitto on maukas ja ruokaisa soppa, johon voit käyttää oikeastaan mitä tahansa sieniä. Makua keitto saa mm. valkosipulista, savupaprikasta, chilistä ja valkoviinistä.
SIENI-OHRAKEITTO
Ainekset:
- 400-500 g metsäsieniä (esim. suppilovahveroita, kantarelleja, tatteja ja/tai limanuljaskoja)
- 1 rkl voita
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 sipuli
- 6 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 2 lehtisellerin vartta
- 1-2 rkl tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
- 2 rkl öljyä
- 1/2 rkl savupaprikajauhetta
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl chilihiutaleita tai -rouhetta
- 1/2 tl mustapippuria
- 1 1/2 dl valkoviiniä
- 2 dl ohrasuurimoita
- 1,2 l kasvislientä (esim. vettä ja 2 liemikuutiota)
- n. 120 g mangoldia tai lehtikaalia
- 150 g kaurafraichea
- 3 rkl ravintohiivahiutaleita
- tuoretta basilikaa
Valmistus:
- Putsaa ja paloittele sienet. Laita ne pannulle ja paista, kunnes nesteet haihtuvat. Lisää ruokalusikallinen vegaanista voita ja ruskista sienet. Mausta soijakastikkeella. Siirrä sivuun odottamaan.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Pilko lehtisellerin varret. Hienonna timjami tai jos käytät paksuvartista timjamia, riivi siitä lehdet.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli, porkkana ja lehtisellerin, paista pari minuuttia. Mausta timjamilla, savupaprikalla, suolalla, chilihiutaleilla ja mustapippurilla, paista vielä hetki.
- Lisää valkoviini kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää ohrasuurimot ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia, kunnes ohra on napakan kypsää, noin 30 minuuttia.
- Hienonna mangoldi. Varret voi heittää keiton joukkoon jo aiemmin kypsymään, mutta lehtiosa lisätään vasta muutama minuutti ennen keiton tarjoilua. Sekoita samalla keiton joukkoon myös sienet ja kaurafraiche. Mausta ravintohiivahiutaleilla ja viimeistele tuoreella basilikalla. Tarkista maku ja tarjoile.
Vinkit!
Voit käyttää keittoon mitä tahansa metsäsieniä. Myös herkkusienet sopivat hyvin, jos sieniretkelle ei ole mahdollista mennä. Muista kuitenkin käsitellä sienet asianmukaisesti ennen käyttöä, esim. jotkut rouskut pitää ryöpätä hyvin ennen syömistä.
Valkoviiniksi sopii hyvin myös alkoholiton viini. Jos et halua käyttää viiniä ollenkaan, niin lorauta kattilaan pieni tilkka valkoviinietikkaa ja lisää hieman kasvisliemen määrää.
reseptitkeitot
basilikakantarellilehtisellerimangoldiohraporkkanaravintohiivahiutaleetsienetsipulisuppilovahverotatittimjamivalkosipuli