Seljankukkasima on hienon makuinen juoma vapun viettoon ja muihinkin keväisiin juhliin. Siman valmistaminen itse on helppoa ja lopputulos voittaa kaupan valmiit juomat mennentullen.
Aloita siman tekeminen vähintään neljä päivää ennen juhlapäivää. Tällä ohjeella valmista simaa tulee noin neljä litraa.
SELJANKUKKASIMA
Ainekset:
- 3 ½ l vettä
- ½ l seljankukkamehutiivistettä
- 2 sitruunaa
- 2 dl fariinisokeria
- 2 dl sokeria
- pienen herneen kokoinen pala hiivaa
- pulloihin sokeria ja rusinoita
Valmistus:
- Mittaa vesi ja seljankukkamehutiiviste kattilaan. Pese sitruunat hyvin. Kuori niiden keltainen osa ja purista mehut, lisää kattilaan. Sekoita joukkoon myös fariinisokeri ja tavallinen sokeri.
- Kuumenna kiehuvaksi tai kunnes sokerit ovat liuenneet ja anna sitten jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Ota pieni määrä simaa ja liuota siihen hiiva. Sekoita seos siman joukkoon. Peitä kannella ja anna tekeytyä seuraavaan päivään, sima alkaa käymään tällä aikaa.
- Siivilöi sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon hieman sokeria ja muutama rusina. Sulje korkit löyhästi ja laita jääkaappiin. Jos sinulla on patenttikorkkisia pulloja, kannattaa ne avata päivittäin, jotta pulloihin ei tule liikaa painetta.
- Sima on valmista noin 5-7 päivän päästä, kun rusinat ovat nousseet pintaan.
- Voit nopeuttaa siman valmistumista jättämällä pullot huoneen lämpöön. Tällöin ne ovat valmiita noin kolmessa päivässä. Siirrä sitten säilytykseen jääkaappiin.
- Juo simat noin viikon kuluessa niiden valmistumisesta.
reseptitjuomat
seljankukkasitruunavappu