Mansikkakakku on kesän suosikki! Tällä kertaa se tarjoillaankin hauskasti yksittäisannoksina laseihin koottuna. Itse tehty lemon curd antaa lasikakuille herkullisen twistin.
Jos haluat päästä vielä helpommalla, voit koota kakun yhteen isoon kulhoon. Tarjoilet kakun sitten missä muodossa tahansa, niin älä säästele mansikoissa. Niitä pitää olla paljon!
MANSIKKAKAKKU LASISSA
Ainekset:
Kakkupohja:
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½ dl perunajauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl ruokasoodaa
- 1/4 tl suolaa
- ½ rkl omenaviinietikkaa
- 1 ½ dl vettä
- ½ dl miedon makuista öljyä
- margariinia ja korppujauhoja vuoan jauhotukseen
Vegaaninen lemon curd:
- 1 ½ dl sokeria
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 1 ½ dl kaurajuomaa
- 3/4 dl sitruunan mehua
- ripaus kurkumaa
Lisäksi:
- mansikoita
- seljankukkamehutiivistettä
- 1 prk vegaanista vispikermaa (250 ml)
- 1 dl vegaanista turkkilaista jogurttia
- vaniljasokeria
- syötäviä kukkia ja/tai sitruunamelissaa koristeluun
Valmistus:
Kakkupohja:
- Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
- Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään.
- Lisää omenaviinietikka, vesi ja öljy. Sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa.
- Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan.
- Paista kakkupohjaa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes se on kypsää. Kokeile kypsyys hammastikulla: työnnä se kakkuun ja jos siihen ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.
- Anna jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa kakkupohja lautaselle ja anna jäähtyä kokonaan.
Lemon curd:
- Mittaa sokeri ja maissitärkkelys pieneen kattilaan, sekoita. Lisää loput aineet ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan vispilällä sekoittaen.
- Anna lemon curdin kypsyä pienesti poreillen noin viiden minuutin ajan.
- Siirrä lemon curd kannelliseen purkkiin. Anna jäähtyä.
- Lemon curd säilyy jääkaapissa noin viikon.
Kakkujen kokoaminen:
- Ota esiin 15 lasia tai purkkia.
- Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Murra kakkupohjat paloiksi ja jaa ne lasien pohjille.
- Jaa lemon curd laseihin.
- Leikkaa runsaasti mansikoita palasiksi ja sekoita joukkoon loraus seljankukkamehutiivistettä. Jaa mansikat laseihin.
- Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon jogurtti ja mausta vaniljasokerilla. Jaa kermavaahto laseihin.
- Koristele syötävillä kukilla ja/tai sitruunamelissan lehdillä. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen tarjoilua.
reseptitmakeat leivonnaiset
kakkuleivontamansikkaseljankukkasitruuna