Tippaleivät kuuluvat vappuun ja ne onnistuvat mainiosti täysin vegaanisina. Taikinan tekeminen on helppoa ja itse tehdyt tippaleivät ovat tuoreeltaan superherkullisia!
Rapeat tippaleivät kypsennetään uppopaistamalla. Jos ei omista friteerauskeitintä, onnistuu paistaminen myös kattilalla liedellä. Lämpömittari on kuitenkin hyvä olla olemassa, jotta öljyn lämpötilaa on helppo tarkkailla. Lisäksi tippaleipiä varten tarvitaan pyöreä muotti, jonka voi tehdä esimerkiksi säilyketölkistä molemmat päädyt ja etiketin poistamalla, pursotinpussi (tai puhdas ketsuppipurkki) sekä metalliset atulat tai reikäkauha tippaleipien kääntelyyn ja öljystä pois nostamiseen.
TIPPALEIVÄT
Ainekset:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl suolaa
- 2 dl kauramaitoa tai muuta kasvijuomaa
- rypsiöljyä uppopaistamiseen
- tomusokeria
Valmistus:
- Sekoita vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota 15-30 minuutin ajan.
- Kuumenna noin litra rypsiöljyä 170-180 asteeseen (lämpömittari on hyvä olla olemassa, mutta ilman sitä voit varmistaa oikean lämpötilan tiputtamalla öljyyn palan vaaleaa leipää. Jos se ruskistuu nätisti noin minuutissa, on öljy sopivaa). Pidä kattilan kansi lähettyvillä ja liesituuletin suljettuna. Jos öljy sattuisi syttymään palamaan, se pitää sammuttaa kannella tukahduttamalla.
- Siirrä taikina pursotinpussiin ja leikkaa päähän reikä. Myös puhdas ketsuppipurkki sopii hyvin tippaleipien pursottamiseen. Upota kuumaan öljyyn esimerkiksi säilykepurkista tehty muotti, josta on kumpikin pääty ja etiketti poistettu.
- Pursota taikinaa muottiin ohuena nauhana ristiin rastiin niin, että se muodostaa pyöreän kerän muotin sisään. Anna paistua hetken aikaa, poista sitten muotti. Paista tippaleivät molemmin puolin kauniin ruskistuneiksi.
- Siirrä tippaleivät talouspaperille valumaan. Kun ne ovat jäähtyneet, siirrä tarjoiluvadille ja sirottele pintaan tomusokeria.
reseptitmakeat leivonnaiset
leivontavappu