Vegaaniset munkit ovat vapun paras herkku! Maidoton ja munaton taikina takaa pehmoisen rakenteen ja rapsakan ulkokuoren.
VEGAANISET MUNKIT
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 50 g tuorehiivaa
- 1 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 ½ rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- n. 1,2-1,5 l vehnäjauhoja
- 1 dl rypsiöljyä tai sulatettua kasvipohjaista voita/margariinia
- paistamiseen n. 1 l rypsiöljyä
- sokeroimiseen n. 2 dl sokeria
Valmistus:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva veteen ja sekoita.
- Lisää sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola.
- Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa hyvin. Lisää rypsiöljy alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa yhteensä noin 10 minuuttia.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
- Vaivaa taikina pöydällä, jaa se kahtia ja muotoile niistä tasapaksut tangot. Jaa taikina noin 30 yhtä suureen palaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota hyvin liinan alla.
- Kuumenna öljy 180 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit testata öljyn kuumuutta leipäpalalla: öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Uppopaistaessa turvallisuus on tärkeää: pidä kattilan kansi lähettyvillä ja liesituuletin suljettuna. Jos öljy sattuisi syttymään palamaan, se pitää sammuttaa kannella tukahduttamalla.
- Tee munkkiin reikä työntämällä sormi kohonneen pullan läpi ja suurenna reikää venyttämällä. Laita munkki kuumaan öljyyn ja kypsennä 2–4 kpl kerrallaan niin, että niillä on hyvin tilaa kattilassa. Kypsennä noin 2 minuuttia per puoli ja käännä, kun pinta on kauniin ruskea.
- Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Lisää seuraavat munkit öljyyn paistumaan.
- Kaada laakean kulhon pohjalle sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä.
reseptitmakeat leivonnaiset
leivontamunkitvappu