Pampushky (tai pampushka) on ukrainalainen pehmoinen sämpylä, jossa maistuu upeasti valkosipuli ja yrtit. Tuoreet sämpylät maistuvat etenkin keittoruokien kaverina.
PAMPUSHKY (UKRAINALAISET VALKOSIPULISÄMPYLÄT)
Ainekset:
- 2 ½ dl kaurajuomaa tai muuta kasvijuomaa + hieman voiteluun
- 25 g tuorehiivaa
- 1 rkl sokeria
- 2 rkl rypsiöljyä + hieman vuoan voiteluun
- n. 6-8 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ tl suolaa
Valkosipuliöljy:
- 3-4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl tuoretta persiljaa (tai tilliä tai vuohenputkea) hienonnettuna
- 3 rkl rypsiöljyä
- ripaus suolaa
Valmistus:
- Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi. Murustele hiiva joukkoon ja lisää sokeri, sekoita hyvin. Anna hiivan aktivoitua noin 5-10 minuutin ajan.
- Sekoita hiivaseokseen öljy ja vaivaa joukkoon vehnäjauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on koostumukseltaan pehmoista, muttei enää tartu kulhon reunoihin tai sormiin. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Sekoita loppuvaiheessa taikinan joukkoon suola.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan.
- Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele jauhotetulla työtasolla palleroiksi.
- Voitele pyöreä uunivuoka (halkaisija n. 24 cm) öljyllä ja asettele taikinapallerot vuokaan. Anna kohota, kunnes pallerot ovat tuplanneet kokonsa.
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Voitele sämpylät kaurajuomalla ja paista n. 30 minuuttia, kunnes kullanruskeita ja kypsiä.
- Sämpylöiden paistuessa valmista valkosipuliöljy. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, hienonna persilja. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Ota kypsät sämpylät uunista ja voitele valkosipuliöljyllä. Tarjoile hieman jäähtyneinä.
Tarjoile pampushky-sämpylöiden kanssa esimerkiksi ukrainalaista borssikeittoa!
reseptitsuolaiset leivonnaiset
persiljasämpylätvalkosipuli