Papu-makaronipata on nopea ja helppo arkiruoka, josta ei makua puutu. Se myös valmistuu näppärästi yhdessä astiassa one pot -tyyliin.
Voit käyttää pataan mitä tahansa papuja tai vaikka kikherneitä. Pavut ovat terveellistä ja edullista ruokaa, suorastaan halpoja kuivattuina ostettuna. Voit liottaa ja keittää papuja kerralla ison määrän ja pakastaa kerta-annoksina.
PAPU-MAKARONIPATA
Ainekset:
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 2 rosmariinin oksaa (tai 1 tl kuivattua)
- 1 laakerinlehti
- 1/4 – 1/2 tl chilihiutaleita
- 1 prk papuja (n. 2 ½ – 3 dl kypsiä papuja)
- 1 rkl misotahnaa
- 1 kasvisliemikuutio tai 1 rkl kasvisliemijauhetta
- 400 g tomaattimurskaa
- 7 dl vettä
- 250 g makaronia
- 1 dl kasvipohjaista fraichea
- ½ dl ravintohiivahiutaleita
- suolaa ja mustapippuria
- tuoretta lehtipersiljaa
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy paistokasarissa tai kattilassa. Kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli, rosmariinin oksat, laakerinlehti ja chilihiutaleet. Kuullota vielä hetken aikaa.
- Valuta pavut ja lisää kasariin. Lisää misotahna, kasvisliemikuutio, tomaattimurska ja vesi. Sekoita joukkoon makaronit.
- Anna padan hautua n. 10-15 minuuttia, kunnes makaronit ovat kypsiä. Tarkkaile, ettei nesteet pääse liikaa haihtumaan ja lisää tarvittaessa.
- Sekoita lopuksi joukkoon fraiche ja ravintohiivahiutaleet. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä hienonnetulla tuoreella lehtipersiljalla.
Vinkit!
Käytä tarvittaessa gluteenittomia makaroneja sekä fraichea.
Misotahna antaa padalle umamista ja suolaista makua. Misotahnaa löytyy hyvinvarustelluista marketeista tai aasialaisista ruokakaupoista. Voit laittaa sen sijaan ruokalusikallisen soijakastiketta. Sekä misotahna että soijakastike ovat suolaisia ja mahdollisesti myös kasvisliemikuutiokin, joten maistele ruokaa ennen suolan lisäämistä.