Borssikeitto on alunperin ukrainalainen ruokalaji, jonka kauniin punainen väri tulee punajuuresta. Keitossa on lisäksi mm. kaalia ja Kasviskapinan versiossa proteiinia tuovat pavut.
BORSSIKEITTO
Ainekset:
- 1 punasipuli (tai keltasipuli)
- 4 valkosipulinkynttä
- n. 450 g kaalia (n. 1 l suikaloituna)
- 3 punajuurta (n. 400 g)
- 2 porkkanaa (n. 200 g)
- 2-3 perunaa (n. 200 g)
- 2 rkl öljyä
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 1 tl kuminansiemeniä
- 10 maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
- 500 g tomaattimurskaa
- n. 2 l vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 2 prk ruskeita tai valkoisia papuja (á 230 g)
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- suolaa ja mustapippuria
- (ruohosipulia tai tilliä)
- tarjoiluun kasvipohjaista fraichea
Valmistus:
- Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi tai paloittele punajuuret, porkkanat ja perunat.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, tomaattipyree ja kuminan siemenet, paista hetki. Sekoita joukkoon kaalisuikaleet, punajuuret, porkkanat ja perunat, paista vielä muutama minuutti.
- Lisää kattilaan maustepippurit, laakerinlehdet, tomaattimurska ja vesi. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedosti poreillen 45 minuuttia. Lisää keittoajan loppupuolella keiton sekaan valutetut pavut ja etikka.
- Mausta keitto suolalla sekä halutessasi tuoreella hienonnetulla ruohosipulilla tai tillillä. Tarjoile fraichen kanssa.
reseptitkeitot
kaalipavutperunaporkkanapunajuuripunasipulivalkosipuli