Linssibolognese on ihana versio klassikkopastasta. Keltaisista linsseistä tehtynä se ei ole ihan pikaisinta ruokaa, mutta astetta pidempi hauduttelu kyllä kannattaa ja takaa syvemmät maut kastikkeeseen.
Reseptissä on käytetty GoGreenin keltaisia linssejä, jotka viljellään Ruotsissa. Toivottavasti lähiaikoina linssejä aletaan kasvattaa enemmissä määrin myös Suomessa.
LINSSIBOLOGNESE KELTAISISTA LINSSEISTÄ
Ainekset:
- 2 dl keltaisia linssejä (myös vihreät ok)
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 2 lehtisellerin vartta
- 2 rkl öljyä
- 3 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl suolaa
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- 1/4 tl mustapippuria
- 2 prk tomaattimurskaa (á 400 g)
- 7 dl vettä
- 3 kasvisliemikuutiota
- 3 laakerinlehteä
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 2 rkl vegaanista voita
- vegaanista parmesaania (esim. auringonkukansiemenparmesaani) tai ravintohiivahiutaleita
- tuoretta basilikaa
- lisukkeeksi spagettia tai muuta pastaa
Valmistus:
- Laita linssit likoamaan veteen noin puoleksi tunniksi. Tämä ei ole pakollista, mutta nopeuttaa niiden kypsymistä.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkana ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna lehtiselleri.
- Kuumenna öljy paistokasarissa tai isossa paistinpannussa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli, porkkanat ja sellerit, paista pari minuuttia. Sekoita joukkoon tomaattipyre, suola, rosmariini ja mustapippuri, kuullota vielä hetki.
- Huuhtele linssit ja lisää kasariin. Lisää myös tomaattimurska, vesi, liemikuutiot ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kevyesti poreillen, kunnes linssit ovat kypsiä, noin puolisen tuntia (tai pidempään, jos et liottanut niitä). Lisää tarvittaessa vettä, jos kastike muuttuu liian sakeaksi.
- Keitä kastikkeen hautuessa pasta suolalla maustetussa vedessä (kuudelle hengelle 450 g on sopiva määrä).
- Mausta balsamiviinietikalla ja vegaanisella voilla. Tarkista myös suolan määrä.
- Tarjoile pastan kanssa ja viimeistele annokset vegaanisella parmesaanilla ja tuoreella basilikalla.
reseptitpasta
basilikalehtisellerilinssitporkkanasipulivalkosipuli