Soijasuikale-maa-artisokkapata on aromaattinen ruoka, joka sopii juhlavampiinkin tilanteisiin. Maa-artisokat paistetaan pannulla erikseen ihanan ruskistuneiksi ja makumaailma viimeistellään tuoreella basilikalla.
SOIJASUIKALE-MAA-ARTISOKKAPATA
Ainekset:
- 1-2 sipulia (n. 150 g)
- 4 valkosipulinkynttä
- 200 g porkkanoita
- 2 rkl vegaanista voita tai margariinia
- 125 g soijasuikaleita
- 2 kasvisliemikuutiota tai 2 rkl kasvisliemijauhetta
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 tl kuivattua timjamia (tai 1-2 rkl tuoretta)
- 1/2 tl savuaromia (ei välttämätön)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl valkoviiniä
- 1 l vettä
- 2 laakerinlehteä
- 500 g maa-artisokkia
- 1-2 rkl öljyä
- suolaa ja mustapippuria
- 1-2 dl kaurajuomaa tai -kermaa
- tuoretta basilikaa
Valmistus:
- Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat.
- Sulata voi padassa tai kasarissa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää soijasuikaleet ja paista hetki. Lisää sitten valkosipuli ja murustele sekaan liemikuutiot. Sekoita joukkoon myös soijakastike, timjami ja savuaromi. Paista sekoitellen pari minuuttia. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää porkkanat ja valkoviini. Anna kiehahtaa. Lisää vesi ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista n. 20-30 minuuttia tai kunnes soijasuikaleet ja porkkanat ovat kypsiä.
- Sillä aikaa pese maa-artisokat ja kuori ne halutessasi. Leikkaa noin 1/2-1 cm sopiviksi. Kuumenna öljy erillisellä pannulla ja paista maa-artisokkasiivuja, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniin paistopinnan (ei kannata sekoitella koko ajan, vaan anna paistua kunnolla ennen sekoittamista). Mausta siivut suolalla ja mustapippurilla ja sekoita padan joukkoon.
- Lisää lopuksi pataan kaurajuomaa tai -kermaa sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Tarkista maku ja viimeistele tuoreella hienonnetulla basilikalla.
- Tarjoile soijasuikale-maa-artisokkapata esimerkiksi keitetyn kauran kera.
reseptitpääruoka
basilikamaa-artisokkapataruokaporkkanasipulivalkosipuli