Lablabi eli tunisialainen kikhernekeitto on helppo ja hurjan herkullinen ruoka. Harissalla maustettu soppa nautitaan rapeiden leipäpalojen kanssa.
LABLABI (TUNISIALAINEN KIKHERNEKEITTO)
Ainekset:
- 3 1/2 dl kuivattuja kikherneitä
- 1 1/2 l vettä
- 2 laakerinlehteä
- 4 rkl oliiviöljyä
- 1/2 hyvää leipää
- 1 iso sipuli
- 6 valkosipulinkynttä
- 2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
- 2 tl jauhettua korianteria
- 4 rkl tomaattipyrettä
- 1-3 rkl harissaa
- 2 kasvisliemikuutiota
- 1 sitruunan kuori hienona raasteena
- 3-4 rkl sitruunan mehua
- suolaa ja mustapippuria
- lehtipersiljaa
Tarjoiluun:
- vegaanista turkkilaista jogurttia tai fraichea
- kapriksia tai oliiveja
Valmistus:
- Laita kikherneet likoamaan reiluun määrän vettä yön yli tai vähintään kuudeksi tunniksi.
- Valuta ja huuhtele kikherneet, heitä siis liotusvesi pois. Laita kikherneet kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja poista pinnalle kertynyt vaahto. Lisää laakerinlehdet ja 1 rkl öljyä. Peitä kannella ja anna hautua kypsäksi, noin tunnin verran.
- Revi leipä käsin suurehkoiksi paloiksi. Paahda leipiä kuivalla kuumalla pannulla muutama minuutti. Lisää sitten 1 rkl öljyä pannulle ja paista leipäpalat rapeiksi. Anna jäähtyä.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Sekoita joukkoon juustokumina ja korianteri sekä hetken kuluttua tomaattipyre ja harissa. Jos et ole varma harissan määrästä, niin aloita pienellä määrällä ja lisää lopuksi maun mukaan.
- Kun kikherneet ovat kypsiä, sekoita joukkoon sipuliseos. Murenna joukkoon kasvisliemikuutiot ja keitä vielä kymmenisen minuuttia. Lisää vettä sen verran, että koostumus on sopivan keittomainen. Mausta sitruunan kuorella ja mehulla sekä suolalla ja mustapippurilla.
- Jaa leipäpalat keittokulhoihin ja kauho kikhernekeitto päälle. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla ja tarjoile jogurtin ja kapristen kera.
reseptitkeitot
harissakikhernepersiljasipulisitruunavalkosipuli