Kikherne-mustakaalikeitto on ihanan tuhti soppa, joka viimeistellään nokareella majoneesia ja vastaraastetulla sitruunan kuorella. Lopputulos on kermainen, mutta raikas!
Tämän mehevien makujen keiton juju on majoneesi! Pieni (tai iso) nokare majoneesia sekoitetaan lautasella keiton joukkoon, se tekee sopasta ihanan kermaista ja antaa myös hyvää makua. Majoneesin rasvaisuutta taitetaan raastamalla keiton päälle hieman sitruunan kuorta. Vegaanisia majoneeseja löytyy sekä maustamattomana että maustettuna eri valmistajilta.
Kikherne-mustakaalikeitossa on myös toinen juju. Siitä nimittäin soseutetaan osa ja tämän jipon myötä keitosta tulee paksumpaa ja hauskan näköistä.
KIKHERNE-MUSTAKAALIKEITTO
Ainekset:
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- pari lehtisellerin vartta
- 2 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl chilirouhetta
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 500 g tomaattimurskaa
- 8 dl kasvislientä
- 1 laakerinlehti
- ½ tl kuivattua rosmariinia
- 1 tl kuivattua timjamia
- 1 prk kikherneitä (n. 200 g)
- 1 nippu mustakaalia (tai lehtikaalia)
- ½ sitruunan mehu
- tarjoiluun vegaanista majoneesia ja sitruunan raastettua kuorta
- viimeistelyyn sellerin lehtiä tai lehtipersiljaa
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa porkkana pieniksi paloiksi, hienonna myös lehtisellerit.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota vihanneksia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon suola, mustapippuri, chilirouhe ja tomaattipyre ja jatka kuullottamista muutama minuutti.
- Lisää kattilaan tomaattimurska, kasvisliemi, laakerinlehti ja kuivatut yrtit. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton poreilla noin 15 minuuttia.
- Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää ne keittoon. Hienonna mustakaali ja sekoita sekin keiton joukkoon. Anna poreilla vielä noin viisi minuuttia.
- Poista laakerinlehti ja ota keitosta muutama kauhallinen erikseen, jonka soseutat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kaada soseutettu keitto takaisin kattilaan ja sekoita se sopan joukkoon.
- Mausta keitto sitruunan mehulla ja tarkista suolan määrä.
- Jaa keitto lautasille ja viimeistele nokareella majoneesia sekä vastaraastetulla sitruunan kuorella ja hienonnetuilla sellerinlehdillä tai lehtipersiljalla.
reseptitkeitot
arkiruokakikhernelehtisellerimustakaaliporkkanasipulisitruunavalkosipuli