Keltajuurisosekeitto on upean värinen ja lempeän makuinen soppa, joka maistuu ihanalta yrttiöljyn kanssa tarjoiltuna.
Voit valmistaa tämän keiton myös punajuurista, jolloin lopputulos on kauniin punainen. Kelta- ja punajuurissa on hyvin samankaltainen maku, joten niitä voi hyvin käyttää resepteissä ristiin. Keltajuuri on siitä kiva, että se ei värjää kaikkea punaisen toverinsa tavoin, vaikka kyllä siitäkin keltaista väriä hieman irtoaa.
KELTAJUURISOSEKEITTO
Ainekset:
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 600 g keltajuuria
- 300 g perunoita
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 rkl öljyä
- n. 1 l kasvislientä (esim. liemikuutiosta valmistettua)
- 2 dl kaurakermaa
- ½ sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi keltajuuret ja perunat. Raasta inkivääri.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, keltajuuret, perunat ja inkivääri ja jatka kuullottamista välillä sekoitellen noin 10 minuutin ajan.
- Lisää kasvislientä sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä soppaa noin 30-45 minuttiia, kunnes keltajuuret ja perunat ovat kypsiä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kerma sekä sitruunan mehu. Jos keitto on omaan makuusi liian paksua, lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Tarjoile keltajuurisosekeitto esimerkiksi yrttiöljyn kanssa.
Yrttiöljy
Hävikkiuhan alla olevista yrttipuskista kannattaa valmistaa yrttiöljyä! Silppua yrtit varsineen tehosekoittimeen ja heitä sekaan sopiva määrä oliiviöljyä, tiraus sitruunamehua ja ripaus suolaa. Blendauksen jälkeen siirrä öljy lasipurkkiin jääkaappiin, jossa se säilyy useamman päivän ja sopii melkeinpä kaikkien ruokien maustajaksi.