Seitankana muistuttaa hämmentävän paljon kanaa, mutta on täysin kasvipohjaista. Seitanjauhoista, pavuista ja pehmeästä tofusta valmistettava vegekana on hieman työlästä valmistaa, mutta lopputulos palkitsee niin maulla, ulkonäöllä kuin monikäyttöisyydelläkin.
Alkuperäinen resepti on School Night Veganin eli Richard Makinin kirjasta Anything you can cook, I can cook vegan. Olen muuttanut hieman reseptin aineksia ja ainesuhteita suomalaisiin oloihin sopivammaksi.
SEITANKANA
Ainekset:
Seitan:
- 2 tlk valkoisia papuja (à 380/230 g)
- 250 g pehmeää tofua
- 4 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl broilerimaustetta
- 2 rkl misotahnaa
- 2 tl valkoviinietikkaa
- 2 tl suolaa
- 400 g seitanjauhoja
Liemi:
- 3 l vettä
- 5 valkosipulinkynttä
- ½-1 sipuli
- 2 lehtisellerin vartta
- 2 kasvisliemikuutiota
- 2 rkl misotahnaa
- 1 rkl sokeria
- 2 laakerinlehteä
- 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippureita
Valmistus:
- Tämä resepti on hieman tavallista vaivalloisempi (mutta hyvinkin vaivan arvoinen). Lue ensin resepti huolellisesti kokonaan. Voit valmistaa seitankanan tehokkaalla tehosekoittimella tai käsin vaivaamalla. Taikina on jäykkää ja vaatii koneelta paljon, eli jos et omista aidosti jytyä tehosekoitinta, valitse suosiolla käsin vaivaaminen.
- Seitania varten laita tehosekoittimeen pavut liemineen, valutettu tofu, rypsiöljy, broilerimauste, misotahna, valkoviinietikka ja suola. Aja sileäksi seokseksi.
- Lisää seitanjauhot ja surauttele/vaivaa käsin pehmeäksi ja venyväksi, koneella 2-5 minuuttia, käsin 5-10 minuuttia. Voit tehdä vaivaamisen kahdessa osassa, jolloin taikinaa on helpompi käsitellä. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.
- Valmista sillä välin haudutusliemi. Mittaa vesi isoon kattilaan. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja leikkaa sipuli lohkoiksi. Paloittele lehtisellerin varret. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Peitä kannella ja anna hautua hiljaa poreillen.
- Vaivaa taikinaa vielä tovi, kunnes se on venyvää ja lähes purkkamaista. Jaa kahdeksaan osaan ja pyörittele palloiksi. Peitä pallerot leivinliinalla ja jätä lepäämään 10 minuutiksi.
- Seuraavaksi tarvitset kahdeksan palaa kuitukangas- tai harsoliinaa, joihin seitankanat kääritään. Palojen koko olisi hyvä olla noin 20 x 30 cm.
- Valmista seitankanat yksi kerrallaan. Rullaa taikinapallerosta käsin n. 30 cm pituinen pötkö. Ota pötkön molemmista päistä kiinni ja käännä vastakkaisiin suuntiin noin 5-6 kertaa. Solmi rullalle kääritty pötkö kahteen otteeseen ja puristele hellästi, jotta solmut pitävät.
- Laita seitankana liinan keskelle. Käännä liinan vastakkaiset kulmat keskelle ja solmi tiukasti, jotta seitankana ei pääse turpoamaan ja leviämään kypsyessään. Tee samanlaiset kanapaketit lopuista seitanpalleroista.
- Laita paketit liemeen ja anna hautua kypsäksi tunnin ajan kannen alla hiljaa poreilevassa nesteessä. Sekoittele välillä, sillä paketit nousevat pintaan. Lisää tarvittaessa vettä tai kasvislientä kattilaan.
- Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Siirrä seitankanapaketit liemineen jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi ennen käyttöä.
- Seitankanat säilyvät jääkaapissa noin viikon, pakastimessa pari kuukautta. Älä heitä maukasta kasvislientä pois, vaan siivilöi ja käytä ruoanlaitossa.
Kokeile seitankanaa esimerkiksi näihin resepteihin:
reseptitpääruoka
lehtisellerimisopavutpehmeä tofuseitansipulivalkosipuli