Riisipiirakat eli karjalanpiirakat eivät pahemmin esittelyjä kaipaa. Perinteiset riisipuurotäytteiset piirakat ovat yksi suomalaisten lempparileipomuksista, joilla on myös etuoikeutettu paikka useimmissa joulupöydissä ja muissa juhlallisuuksissa.
RIISIPIIRAKAT
Ainekset:
Riisipuuro:
- 2 dl puuroriisiä
- 1 l vettä
- 2 dl kaurakermaa
- 1/2 tl suolaa
Taikina:
- 2 ½ dl ruisjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 1 ½ dl vettä
- 1 rkl rypsiöljyä
Voiteluun:
- 1 dl vettä
- 60 g vegaanista voita tai margariinia
Valmistus:
- Tee ensin puuro. Mittaa riisi ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä riisi kypsäksi välillä sekoittaen (n. 40 min).
- Sekoita joukkoon kerma ja suola. Anna jäähtyä.
- Valmista taikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää jauhoja tarvittaessa, jotta saat kiinteän ja sormiin tarttumattoman taikinan. Älä vaivaa sen enempää, kuin tarvitsee.
- Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi ruisjauhojen avulla. Leikkaa siitä muotilla (tai esim. vesilasilla) pyörylöitä ja kauli ne ohuiksi soikeiksi piirakkapohjiksi. Täytä piirakat riisipuurolla ja taita reunat puuron päälle. Rypytä reunat.
- Kuumenna uuni 275 asteeseen. Paista piirakoita n. 12 minuuttia.
- Kiehauta voiteluun tarkoitettu vesi ja sulata voi siihen. Voitele piirakat voisulalla kauttaaltaan ja anna jäähtyä voipaperin ja leivinliinan alla, jotta piirakat pehmenevät.
‘
reseptitsuolaiset leivonnaiset
jouluriisi