Havaijin pata on klassikkoeines, jossa on riisiä, kasviksia ja hedelmiä. Itse alusta alkaen tehty versio on maultaan tosi herkullinen, moneen makuun sopiva ja helposti muunneltavissa.
HAVAIJIN PATA
Ainekset:
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 + 1 rkl öljyä
- 2 tl curryjauhetta
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl inkivääriä jauhettuna
- 1/4 tl mustapippuria rouhittuna
- 2 dl pitkäjyväistä riisiä
- 5 dl kasvislientä (esim. vettä ja 1 kasvisliemikuutio)
- 150 g vegaanisia kinkkusuikaleita
- 1/4 ananas (n. 250 g)
- 1 paprika
- 100 g herneitä (pakasteesta)
- 3 rkl ravintohiivahiutaleita
- tuoretta basilikaa tai (lehti)persiljaa
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä paistokasarissa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipulinkynnet, curryjauhe, suola, inkivääri ja mustapippuri, kuullota hetki.
- Lisää kasariin riisi ja sekoita hyvin. Kaada perään kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes riisi on napakan kypsää. Tarkkaile nesteen määrää ja lisää sitä tarvittaessa. Lopputuloksen ei kuitenkaan pidä olla vetinen.
- Riisin kypsyessä ruskista vegekinkkusuikaleet lusikallisessa öljyä.
- Kuori ja paloittele ananas. Pilko paprika.
- Sekoita valmiin riisin joukkoon kinkut, ananaspalat, paprika ja herneet. Anna kuumentua.
- Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Sekoita lopuksi padan sekaan ravintohiivahiutaleet. Viimeistele tuoreella yrtillä.
Vinkit!
Vegaanisia kinkkusuikaleita löytyy esimerkiksi Muulta. Niiden sijaan havaijin pataan sopii hyvin myös suikaloitu tai raastettu savutofu.
Riisin voi vaihtaa kotimaisiin viljoihin, esimerkiksi kauranjyvät toimivat hyvin.
Kasviksia voi vaihdella sesongin mukaan. Havaijin pataan sopivat hyvin mm. kesäkurpitsa, parsakaali, maissi ja omena.
reseptitpääruoka
ananasarkiruokahernepaprikaravintohiivahiutaleetriisisipulivalkosipulivegekinkku