Mujadara on Lähi-idästä lähtöisin oleva linssi-riisiruoka, jonka ihanuus on suuressa määrässä karamellisoituja sipuleita. Mujadara on helppo ja edullinen, varsinkin jos sinulla on mausteita valmiiksi kaapissa.
Makuelämys on täydellinen, kun mujadaran tarjoilee raikkaan jalapeno-shattan ja kasvipohjaisen turkkilaisen jogurtin kanssa.
MUJADARA
Ainekset:
- 3 1/2 dl vihreitä linssejä
- 2 1/2 dl täysjyväriisiä
- 1-2 kasvisliemikuutiota
- 2 laakerinlehteä
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 1 tl juustokuminaa jauhettuna
- 1/2 tl korianteria jauhettuna
- 1/2 tl kanelia jauhettuna
- suolaa ja mustapippuria
Karamellisoitu sipuli:
- 500 g puna- ja keltasipuleita
- 2 rkl öljyä
- 1 tl sokeria
Jalapeno-shatta:
- 2 isoa jalapenoa
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl sitruunan mehua
- 1/2 rkl öljyä
- suolaa
Lisäksi:
- lehtipersiljaa
- sitruunalohkoja
- vegaanista turkkilaista jogurttia tai fraichea
Valmistus:
- Huuhtele linssit. Katso linssi- ja riisipakkauksista kypsennysajat ja keitä ne samassa kattilassa niin, että ne ovat samaan aikaan kypsiä. Mausta keitinvesi kasvisliemikuutiolla ja laakerinlehdillä. Valuta ja jätä siivilään kuivumaan.
- Samalla kun linssit ja riisit kypsyy, valmista karamellisoidut sipulit. Kuori sipulit, halkaise ne ja leikkaa siivuiksi. Kuullota sipuleita öljyssä matalalla lämmöllä usein sekoitellen, kunnes ne muuttuvat ruskistuneiksi ja karamellisoituneiksi. Tähän kuluu aikaa noin puoli tuntia. Mausta sokerilla.
- Valmista shattakastike. Leikkaa jalapenoista kannat pois (voit jättää siemenet). Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi. Mittaa ainekset pieneen tehosekoittimeen ja surauttele kastikkeeksi. Voit valmistaa shattan myös morttelilla.
- Valmista mujadara loppuun. Kuori ja hienonna neljä valkosipulinkynttä. Kuumenna 2 rkl öljyä paistokasarissa tai isossa paistinpannussa. Kuullota valkosipulia hetken aikaa. Lisää juustokumina, korianteri, kaneli sekä vähän suolaa ja pippuria, paista hetki. Lisää sitten pannulle valutettu linssi-riisiseos ja sekoita hyvin. Anna ruoan kuumentua kunnolla.
- Levitä linssi-riisiseos tarjoiluvadille ja lisää päälle jogurttia nokareina sekä karamellisoidut sipulit. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla. Tarjoile sitruunalohkojen ja jalapeno-shattan kanssa.
reseptitpääruoka
jalapenolinssitpersiljariisisipulisitruunavalkosipuli