Punaherukkavispipuuro on loppukesän kuohkea herkku. Vanilja sopii mausteeksi ihanasti. Nauti vispipuuroa jälkiruuaksi tai aamu- tai välipalaksi. Vispipuuron valmistus on helppoa ja kotoisaa.
Kuohkean ja samettisen vispipuuron salaisuus on marjojen paseeraamisessa. Usein jätän sen kuitenkin tekemättä ja sen sijaan soseutan marjat kiehauttamisen jälkeen. Tällöin ravinteikkaat kuoret ja siemenet jäävät puuron joukkoon. Jos päädyt siivilöimään (kuvan puurot on tehty näin), niin säästä siivilään jäävä osa ja sekoita vaikka smoothien tai aamujogurtin sekaan.
VANILJAINEN PUNAHERUKKAVISPIPUURO
Ainekset:
- 1 l vettä
- 4 dl punaherukoita
- ½ vaniljatanko
- 1 ½ dl mannasuurimoita
- 1 dl sokeria
- ½ tl suolaa
Valmistus:
- Mittaa vesi kattilaan, lisää punaherukat. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes marjat pehmenevät (viitisen minuuttia).
- Soseuta marjat veden joukkoon sauvasekoittimella. Halutessasi voit olla soseuttamatta ja sen sijaan siivilöidä marjojen kuoret ja siemenet pois. Hiero marjoja lusikalla siivilää vasten, jotta kaikki mehu irtoaa. Siivilöimällä puurosta tulee silkkisempää ja kuohkeampaa.
- Lisää halkaistu puolikas vaniljatanko. Kuumenna kiehuvaksi.
- Vispaa joukkoon mannasuurimot, sokeri ja suola. Sekoittele ja keitä noin kymmenen minuutin ajan.
- Anna puuron jäähtyä kokonaan.
- Poista vaniljatanko. Vatkaa puuro kuohkeaksi käsivatkaimella.
- Tarjoile esimerkiksi kevyesti vaahdotetun kahviin tarkoitetun kaurajuoman kanssa.
Vinkit!
Vaniljatangon voi korvata 1 rkl vaniljasokerilla (vähennä hieman tavallisen sokerin määrää) tai 1 tl vaniljauutteella.
Vispipuuron voi tehdä myös pakastetuista marjoista. Punaherukoiden sijaan voit käyttää muita herukoita, karviaisia, puolukoita, raparperia, karpaloita tai vaikkapa tyrnejä. Ihanaa tulee aina!
Anna vispipuuron jäähtyä oikein kunnolla (kiireen sattuessa jäävesihauteessa tai kylmillä säillä pihalla), sillä kuuma puuro ei vispaannu. Kuohkean rakenteen takaa vain pitkäkestoinen vatkaaminen, joten käytä siihen tarpeeksi aikaa, ainakin kymmenisen minuuttia.