Karpalovispipuuro on kuohkea herkku, joka maistuu aamiaisella, välipalalla tai vaikka jälkiruokana kauravaniljakastikkeen kanssa nautittuna. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: vispipuuro tunnetaan myös nimillä lappapuuro ja marjapuuro.
Karpaloista tehty vispipuuro on ihanan kirpsakka, täynnä makua oleva välipala. Vaniljakastikkeen kanssa nautittuna karpalovispipuuro taipuu kuitenkin salonkikelpoiseksi jälkiruuaksi.
Karpalot ovat sesongissa loppusyksystä, jolloin puuron voi tehdä tuoreista marjoista. Muulloin voi käyttää pakastettuja marjoja.
KARPALOVISPIPUURO
Ainekset:
- 1 l vettä
- 250 g karpaloita (n. 4 dl)
- 1 ½ dl sokeria
- 1 tl vaniljauutetta
- 1 ½ dl mannasuurimoita
Valmistus:
- Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää karpalot ja keitä hiljaa poreillen noin 10 minuuttia.
- Surauttele karpalot soseeksi veden joukkoon sauvasekoittimella. Jos et halua kuoren paloja puuron sekaan, voit siivilöidä liemen ensin ja painella karpaloista kaiken mehun siivilää vasten. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, kuorissa on paljon ravintoaineita.
- Mittaa karpaloseos ja lisää vettä sen verran, että lientä on yksi litra. Laita takaisin kattilaan ja kuumenna.
- Lisää sokeri ja vanilja ja keitä muutama minuutti, jotta sokeri liukenee.
- Vatkaa mannasuurimot kiehuvan liemen joukkoon. Anna puuron kypsyä miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Sekoittele välillä, ettei puuro pala pohjaan.
- Anna puuron jäähtyä kokonaan.
- Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneessa.
- Tarjoile esimerkiksi kaurajuoman tai -vaniljakastikkeen kera.
reseptitaamupalatjälkiruoat
aamiainenkarpalopuurovälipalat