Pähkinäinen raparperipaistos on kesäinen herkku! Alkukesästä se maustetaan kuusenkerkillä ja tarjoillaan kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kera.
Tämä resepti eroaa perinteisestä raparperipaistoksesta muruseokseen sekoitettavien saksanpähkinöiden ansiosta. Pähkinöiden paahtunut maku sopii aivan ihanasti kirpsakan makeaan raparperipaistokseen. Paistos maustetaan kanelilla, inkiväärillä ja kuusenkerkillä. Ruokosokeri antaa muruseokselle hennon karamellisen aromin.
Kuusenkerkät antavat hauskan maun paistokselle. Niitä tosin saa vain alkukesästä (ja muista, että niitä saa kerätä vain maanomistajan luvalla). Kerkät ovat hyviä myös pakastettuina, mutta niiden sijaan myös raastettu sitruunan kuori toimii erinomaisesti.
PÄHKINÄINEN RAPARPERIPAISTOS
Ainekset:
- n. 800 g raparperia
- 100 g saksanpähkinöitä
- 1 ½ dl + 3 rkl vehnäjauhoja
- ½ tl kanelia
- 80 g margariinia tai vegaanista voita
- 3/4 dl ruokosokeria
- 1 rkl tuoretta inkivääriä hienona raasteena
- 5 kuusenkerkkää tai ½ sitruunan raastettu kuori
- 2 dl sokeria
- tarjoiluun marjoja ja vaahdotettua kaura- tai soijavispiä
Valmistus:
- Pilko raparperit pieniksi paloiksi.
- Rouhi saksanpähkinät.
- Mittaa 1 ½ dl vehnäjauhoja ja kaneli kulhoon. Lisää kuutioitu kylmä margariini ja nypi murumaiseksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri ja saksanpähkinät.
- Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna kuusenkerkät tai raasta sitruunan kuori. Sekoita inkivääri ja kerkät raarperin joukkoon, lisää sokeri ja 3 rkl vehnäjauhoja. Anna maustua 15 minuuttia, sekoittele välillä.
- Levitä raparperiseos uunivuokaan ja ripottele pähkinäseos pinnalle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes raparperi on pehmeää ja pinta kullanruskea. Jos pinta meinaa palaa, peitä se leivinpaperilla.
- Tarjoile hieman jäähtyneenä tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera. Myös jäätelö on ihanaa lämpimän paistoksen kanssa nautittuna.
Vinkit!
Voit koristella paistoksen esim. tuoreilla marjoilla sekä mustikan lehdillä, keto-orvokin terälehdillä ja kuusenkerkillä.
Saksanpähkinöiden sijaan voit käyttää myös muita pähkinöitä tai esim. auringonkukansiemeniä.
Gluteeniton versio valmistuu vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen.