Nokkosletut puolukkahillon kanssa maistuvat ihan keväältä! Nokkosletut on helppo tehdä, tällä reseptillä letut onnistuvat mainiosti ilman eläinperäisiä tuotteita.
Nokkonen on varmastikin Suomen suosituin villivihannes. Se on helppo tunnistaa ja kasvaa lähes jokaisen pihalla. Nokkonen on parhaimmillaan alkukesällä alle 20-senttisenä, mutta latvoja ja lehtiä voi hyvin kerätä pitkin kesää.
Nokkosletut maistuvat aamupalaksi, välipalaksi, lounaaksi ja oikeastaan milloin vain syötäväksi. Niiden itseoikeutettu kaveri on puolukkahillo, mutta toki letut voi tarjoilla minkä tahansa mieluisten makeiden tai suolaisten lisukkeiden kera.
NOKKOSTEN POIMIMINEN
Muista hansikkaat, jottei villikasvi pääse pistämään. Nokkoset suositellaan ryöppäämään eli keitä niitä vedessä minuutti-pari ennen käyttöä. Älä kerää nokkosia teiden varsilta tai ulkohuussien ja kaatopaikkojen välittömästä läheisyydestä.
NOKKOSLETUT
Ainekset:
- 1 l tuoreita nokkosia
- 4 ½ dl kaurajuomaa
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 rkl rypsiöljyä tai sulatettu vegaanista voita (lisäksi paistamiseen)
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- tarjoiluun esim. puolukkahilloa
Valmistus:
- Huuhtele nokkoset. Ryöppää ne, eli laita ne noin minuutiksi kiehuvaan veteen. Valuta, huuhtele kylmällä vedellä ja puristele kuivaksi.
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauttele tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
- Kuumenna lettupannu ja paista taikinasta lettuja tilkassa rasvaa. Käännä vasta, kun lettu on lähes kokonaan hyytynyt ja kauniisti ruskistunut.
- Tarjoile letut puolukkahillon kanssa.
Vinkit!
Lettuihin sopivat hyvin myös vuohenputket ja tietysti pinaatti.