Persialainen kasviscurry on mahtavien makujen ruoka. Runsaasti kasviksia sisältävän vegaanisen curryn voi tehdä vaikka seitankinkun jämistä.
Persialaisessa kasviscurryssa on runsaasta kasviksia, ihania mausteita sekä saksanpähkinää, mantelia ja granaattiomenasiirappia. Annoksen kruunaavat punasipuli, lehtipersilja sekä granaattiomenan siemenet ja lisukkeeksi passaa hyvin keitetty couscous.
Jos sinulla ei satu olemaan hävikkiuhan alla olevaa seitankinkkua, passaa tähän ruokaan myös kaupan valmiit vegesuikaleet (esim. Beanit Härkäpapusuikaleet tai Hälsans Kökin fileesuikaleet).
Granaattiomenasiirapin saatavuus on Suomessa hieman heikohko, mutta sitä voi keitellä helposti itse. Näppärimmin se valmistuu valmiista granaattiomenamehusta. Helppo resepti on tämän postauksen lopussa.
PERSIALAINEN KASVISCURRY
Ainekset:
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 punainen paprika
- 1 keltainen paprika
- 1 munakoiso
- 100 g saksanpähkinöitä
- 1+2 rkl öljyä
- n. 300 g vegesuikaleita tai suikaloitua seitania
- 25 g mantelijauhoja
- 1 tl kurkumaa jauhettuna
- ½ tl kanelia jauhettuna
- ½ tl suolaa
- mustapippuria
- ½ limen kuori raastettuna
- 7 dl kasvislientä
- 2 rkl granaattiomenasiirappia
- punasipulia
- ½ granaattiomena
- lehtipersiljaa
- limelohkoja
- tarjoiluun couscousia
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi paprikat, kuutioi munakoisot. Jauha suurin osa saksanpähkinöistä karkeaksi jauheeksi esimerkiksi morttelin avulla. Säästä pari pähkinää annosten viimeistelyyn, rouhi ne veitsellä.
- Kuumenna ruokalusikallinen öljyä kasarissa ja ruskista vegesuikaleet. Siirrä pois pannulta. Lisää loput öljystä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää muut vihannekset ja kuullota miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.
- Sekoita kasvisten joukkoon saksanpähkinä- ja mantelijauhot sekä kurkuma, kaneli, suola ja muutama pyöräytys mustapippurimyllystä. Paista pari minuuttia.
- Lisää raastettu limen kuori, ruskistetut vegesuikaleet sekä kasvisliemi ja granaattiomenasiirappi. Hauduta currya noin 20 minuuttia, kunnes liemi on kiehunut hieman kasaan ja kasvikset ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai granaattiomenasiirappia.
- Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Irrota granaattiomenasta siemenet. Hienonna nippu lehtipersiljaa. Ripottele nämä sekä aiemmin rouhimasi saksanpähkinät kasviscurryn pinnalle.
- Tarjoile lisäksi limelohkoja ja lisukkeena keitettyä couscousia.
~
GRANAATTIOMENASIIRAPPI
Ainekset:
- 5 dl granaattiomenamehua
- ½ dl sokeria
- 1/4 dl sitruunan mehua
Valmistus:
- Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan.
- Keitä seosta 45-60 minuuttia.
- Huomioi, että siirappi paksunee jäähtyessään, joten sen ei pidä antaa kiehua liian paksuksi.