Paahdettu porkkanasosekeitto on aikalailla parasta, mitä porkkanoista voi valmistaa. Tarjoile lempeän mausteisen keiton kanssa mintulla ja sitruunalla marinoituja valkopapuja ja hyvää leipää.
PAAHDETTU PORKKANASOSEKEITTO
Ainekset:
- 1,2 kg porkkanoita
- 2 sipulia (n. 150 g)
- 5 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 2 tl tuoretta inkivääriä hienona raasteena
- 1 tl jauhettua korianteria
- ½ tl jauhettua kurkumaa
- ½ tl jauhettua maustepippuria
- ½ tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 l kasvislientä (esim. liemikuutiosta tehtyä)
- 2 ½ dl kaurajuomaa tai muuta sokeroimatonta kasvijuomaa
- 2-3 rkl sitruunan mehua
Marinoidut valkopavut:
- 1 prk (isoja) valkoisia papuja (n. 230 g)
- ½ sitruunan kuori
- 1 rkl sitruunan mehua
- 2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- ½ tl suolaa
- ½ tl sumakkia
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
- Pese porkkanat ja leikkaa päädyt pois (voit myös kuoria porkkanat halutessasi). Leikkaa porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Irrota valkosipulista viisi kynttä, mutta älä kuori niitä.
- Levitä porkkanat ja sipulit pellille. Sekoita joukkoon öljy, hienoksi raastettu inkivääri, korianteri, kurkuma, maustepippuri, suola ja mustapippuri. Laita valkosipulinkynnet kuorineen myös pellille.
- Paahda porkkanoita yhteeensä 45 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet väriä pintaan. Sekoita noin puolivälissä.
- Porkkanoiden paahtuessa valmista marinoidut valkopavut. Valuta pavut ja mausta ne sitruunan kuorella, sitruunan mehulla, hienonnetulla mintulla, suolalla ja sumakilla. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan.
- Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
- Laita paahdetut porkkanat ja sipulit kuumuutta kestävään tehosekoittimeen ja lisää puolet kuumasta kasvisliemestä. Plopsauta valkosipulit kuorista porkkanoiden sekaan.
- Surauttele samettiseksi soseeksi, sekoita samalla joukkoon kaurajuoma. Voit soseuttaa keiton myös sauvasekoittimella.
- Palauta keitto kattilaan, sekoita joukkoon loput kasvisliemestä. Kuumenna kiehuvaksi.
- Mausta keitto sitruunan mehulla ja tarkista, tarvitseeko se vielä lisää suolaa tai pippuria.
- Tarjoile keitto marinoitujen valkopapujen ja hyvän leivän kanssa.
reseptitkeitot
inkivääriminttupavutporkkanasipulisitruunasumakkivalkosipuli