Voikukkasiirappi maistuu aromaattisen hunajaiselta ja sitä toisinaan kutsutaankin myös nimellä vegaanihunaja. Siirappi on ihanaa mm. lettujen, vaniljajäätelön, aamujogurtin ja jääteen maustajana.
Voikukkien kerääminen on meditatiivista puuhaa. Helpoiten ja nopeiten terälehdet saa talteen irrottamalla ne heti poimintahetkellä kukasta. Muista aina villivihanneksia poimiessa kerätä ne puhtaalta paikalta ei ihan autotien varresta.
VOIKUKKASIIRAPPI
Ainekset:
- 1 l voikukan terälehtiä
- 1 1/2 l vettä
- 1 kg sokeria
- (1/2 sitruunan mehu)
Valmistus:
- Nypi voikukista terälehdet ja huuhtele ne siivilässä.
- Laita terälehdet kattilaan, lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa poreillen 20 minuuttia. Peitä kannella ja anna jäähtyä ja maustua vähintään puolen tunnin ajan.
- Siivilöi voikukkaliemi ja painele kaikki neste pois terälehdistä. Laita liemi takaisin kattilaan. Lisää sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, jotta sokeri liukenee. Keitä siirappia hiljaa poreillen tunnin ajan. Voit keittää pidempäänkin, jos haluat paksumpaa siirappia.
- Mausta siirappi sitruunan mehulla halutessasi.
- Säilö steriloituihin purkkeihin tai pulloihin. Säilytä jääkaapissa.
Vinkit!
Voit tehdä siirapin myös kokonaisista kukista. Tarvitset niitä kolme litraa. Näin tehtynä siirapin maku on hieman pistävämpi, joten sitruunan mehu on paikallaan makuja tasaamaan.
Lasipurkit on helppo steriloida uunissa. Laita yön yli kylmässä vedessä liotetut (tämä herättää purkin pinnalla mahdollisesti elävät itiöt) ja sitten hyvin pestyt purkit 125 asteeseen 15 minuutiksi. Kannet voi steriloida keittämällä niitä kattilassa parin minuutin ajan.