Lipstikkainen purjo-perunakeitto on herkullisen aromaattinen versio klassisesta vichyssoisesta. Lipstikkaa on helppo kasvattaa itse ja nykyisin sitä löytää myös hyvin varusteltujen markettien yrttihyllystä.
LIPSTIKKAINEN PURJO-PERUNAKEITTO
Ainekset:
- n. 6 perunaa (700 g)
- 1 purjo (300 g)
- 2 rkl öljyä
- 1 dl valkoviiniä (tai 1 rkl valkoviinietikkaa)
- 8 dl kasvislientä (kuutiosta tehty käy hyvin)
- 2 dl kaurakermaa
- 1 dl tuoretta lipstikkaa hienonnettuna
- (1-2 dl kauramaitoa)
- suolaa
- valkopippuria
Valmistus:
- Kuori ja paloittele perunat. Huuhtele purjo ja leikkaa pieniksi paloiksi.
- Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota purjoa muutaman minuutin ajan. Lisää perunat ja kuullota vielä hetki. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa.
- Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes perunat ovat ihan pehmeitä (koosta riippuen 20-30 minuuttia).
- Sekoita kaurakerma ja hienonnettu lipstikka keiton joukkoon ja aja sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kauramaitoa tarvittaessa sen verran, että saat mieluisen koostumuksen.
- Mausta keitto suolalla ja valkopippurilla. Viimeistele keitto halutessasi syötävillä orvokin kukilla tai lehdillä tai muilla yrteillä.
reseptitkeitot
lipstikkaperunapurjo