Lanttulaatikko on joulupöydän perinteikkäimpiä ruokia. Herkullisin lanttuloora valmistuu itse tekemällä eikä eläinperäisiä raaka-aineita tarvita ollenkaan.
Voit valmistaa lanttulaatikon jo hyvissä ajoissa ja pakastaa joko raakana tai kypsänä. Raaka laatikko kannattaa pakastaa ilman korppujauhokuorrutusta ja lisätä se vasta sulatuksen jälkeen ennen kypsentämistä.
LANTTULAATIKKO
Ainekset:
- 1 kg lanttua
- 2 dl kaurakermaa
- 1 dl + 2 rkl korppujauhoja
- 3 rkl tummaa siirappia
- 1 tl suolaa
- ½ tl muskottipähkinää jauhettuna
- ½ tl inkivääriä jauhettuna
- ½ tl maustepippuria jauhettuna
- 3 rkl vegaanista voita
Valmistus:
- Kuori ja paloittele lanttu. Kypsennä palat keittämällä (palojen koosta riippuen noin 30 min). Valuta, mutta säästä desi keitinvedestä.
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Soseuta lantut.
- Sekoita lanttusose, lanttujen keitinvesi, kaurakerma, 1 dl korppujauhjoja ja siirappi keskenään. Mausta suolalla, muskottipähkinällä, inkiväärillä ja maustepippurilla.
- Voitele uunivuoka ruokalusikallisella vegaanista voita. Kaada lanttuseos vuokaan. Ripottele päälle noin kaksi ruokalusikallista korppujauhoja. Tee halutessasi pintaan kuvioita. Laita 2 rkl voita nokareina vuoan pinnalle.
- Paista lanttulaatikkoa uunissa 1 ½ tuntia.
Vinkit!
Gluteeniton lanttulaatikko onnistuu helposti: vaihda korppujauhot gluteenittomiin ja valitse kaupassa gluteeniton kaurakerma.
Jos haluat oikaista, voit käyttää valmista lanttusosetta. Tarvitset sitä yhteensä kilon.
reseptitlisukkeet
joululanttu