Kukkakaaligratiini on klassikko, joka onnistuu mainiosti myös täysin kasvipohjaisena. Vegaanisella béchamel-kastikkeella kuorrutettu gratiini on hyvä lisuke oikeastaan mille tahansa ruoalle.

KUKKAKAALIGRATIINI


Ainekset:
- 1 kukkakaali (n. 700 g)
- suolaa
- 3 rkl panko- tai korppujauhoja
Béchamel-kastike:
- 1 sipuli
- 1 rkl öljyä
- 3 rkl vegaanista voita tai margariinia
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl kahviin tarkoitettua kaurajuomaa
- 2 dl kukkakaalin keitinvettä (tai kasvislientä)
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1/8 tl muskottipähkinää
- 1 dl vegaanista juustoraastetta
Valmistus:
- Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi, mausta suolalla. Keitä kukkakaaleja viisi minuuttia. Valuta, säästä 2 dl keitinvettä.
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Valmista juustoinen béchamel-kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.
- Lisää voi kattilaan ja anna sulaa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot.
- Vispaa sekaan kaurajuoma ja kukkakaalin keitinvesi.
- Anna kastikkeen kypsyä välillä sekoitellen noin 8 minuutin ajan. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Sekoita vegejuustoraaste joukkoon ja anna sulaa.
- Levitä muutama lusikallinen kastiketta uunivuoan pohjalle. Levitä kukkakaalit päälle ja peittele lopulla kastikkeella. Ripottele pinnalle pankojauhoja.
- Paista 20 minuuttia. Käännä lopuksi halutessasi grillivastukset päälle ja paista vielä 5-10 minuuttia tai kunnes gratiinin pinnassa on kaunis ruskistunut sävy.
reseptitlisukkeet
kukkakaalisipuli