Joulupiparit ja niiden leipominen ovat tärkeä osa monien jouluperinteitä. Herkullisen mausteiset piparkakut onnistuvat hyvin myös vegaanisina. Tällä reseptillä onnistut varmasti.
Piparkakut maistuvat joko sellaisenaan tai oman maun mukaan koristeltuina. Simppelein tapa koristella piparit on ostaa kaupasta valmista sokerikuorrutetta, mutta sen voi valmistaa itsekin tomusokerista ja sitruunamehusta (noin desi sokeria ja pari teelusikallista nestettä).
JOULUPIPARIT
Ainekset:
- 2 dl tummaa siirappia
- 1 1/2 dl fariinisokeria
- 3/4 dl kaurakermaa
- 150 g margariinia tai vegaanista voita
- 2 rkl piparkakkumaustetta
- 7 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl ruokasooda
- ripaus suolaa
Valmistus:
- Mittaa kattilaan siirappi, sokeri, kerma, margariini ja piparkakkumauste. Kiehauta ja anna margariinin sulaa kokonaan.
- Siirrä siirappiseos kulhoon ja anna sen jäähtyä.
- Sekoita vehnäjauhot, ruokasooda ja suola keskenään. Sekoita jauhoseos siirappiseoksen joukkoon huolellisesti, mutta älä jää vaivaamaan taikinaa, ettei siihen synny sitkoa.
- Peitä kulho ja laita jääkaappiin yön yli.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Jaa taikina muutamaan osaan. Kauli ne yksitellen ohueksi levyksi ja ota muotilla piparkakkuja. Siirrä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa noin viisi minuuttia.
- Anna jäähtyä. Säilytä kannellisessa purkissa.
reseptitmakeat leivonnaiset
joulupiparkakut