Grillattu kasvissalaatti vegaanisen fetan, granaattiomenan siemenien ja minttuisen kurkkukastikkeen kanssa on kesäruokaa parhaimmillaan.
GRILLATTU KASVISSALAATTI & KURKKUKASTIKE
Ainekset:
- 1 kesäkurpitsa
- ½ munakoiso (tai 1 pieni)
- 2 paprikaa
- 200 g kirsikkatomaatteja
- öljyä
- suolaa, mustapippuria
- 100 g vegaanista fetaa
- 1/4 granaattiomena
- sipulin varsia tai ruohosipulia hienonnettuna
Kurkkukastike:
- 10 cm pala kurkkua
- 1 valkosipulinkynsi
- 2-3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- 1 dl oliiviöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 tl sumakkia
- 3/4 tl sokeria
- ½ tl suolaa
Valmistus:
- Leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso noin sentin siivuiksi. Ripottele siivuille hieman suolaa ja anna itkeä noin puolen tunnin ajan. Itkettämisen tarkoituksena on, että kasviksista poistuu suolan avulla ylimääräinen neste.
- Valmista kastike. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna minttu. Sekoita kaikki kastikkeen ainekseet keskenään.
- Leikkaa paprikat reilun kokoisiksi paloiksi ja laita kulhoon.
- Pyyhi kesäkurpitsa- ja munakoisosiivut kuiviksi. Laita siivut samaan kulhoon paprikoiden kanssa, lisää myös kirsikkatomaatit. Lorauta sekaan öljyä ja sekoita, jotta kaikki kasvikset ovat sen peitossa.
- Grillaa kasvikset pehmeiksi. Munakoisot oikein kypsiksi, muut voi jättää napakammiksi. Mausta kasvikset suolalla ja mustapippurilla.
- Levitä lämpimät kasvikset tarjoiluvadille. Murustele fetajuusto niiden päälle. Kaada kastike salaatin päälle ja viimeistele granaattiomenan siemenillä ja hienonnetuilla sipulinvarsilla. Tarjoile lämpimänä. Salaatti maistuu myös jäähtyneenä.
Vinkit!
Voit vaihdella kasviksia oman maun mukaan. Reseptissä ehdotettujen lisäksi grillattavaksi sopivat hyvin mm. varsiparsakaalit, parsat, maissi ja varhaiskaali.
Jos et saa käsiisi sumakkia, korvaa se sitruunan tai limen raastetulla kuorella.
Mitä on sumakki?
Grillatun kasvissalaatin yhtenä jujuna on kastikkeessa maistuva sumakki. Se ei välttämättä ole tuttu raaka-aine, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kyseessä on Lähi-Idän keittiöissä paljon käytettävä mauste, joka jauhetaan sumakkipensaan marjoista. Maultaan se on sitruksinen ja hienoisen hapan. Sumakkia löytyy nykyään hyvin varustelluista marketeistakin, mutta tarvittaessa voit korvata sen raastetulla sitruunan tai limen kuorella. Ei ihan sama asia, mutta toimii.