Kesäkurpitsa-lipstikkakeitto maistuu kesältä! Hurmaavan aromaattisessa keitossa on tuhti lipstikan maku, sitä joko rakastaa tai vihaa.
Onko lipstikka sinulle tuttu yrtti? Erittäin aromaattista lipstikkaa kasvaa usein vanhojen talojen pihamailla. Lipstikka on kiitollinen kasvi, sillä se ei vaadi puutarhurilta paljoakaan. Sadon voi kuivata tai pakastaa ja siitä kannattaa tehdä myös hitsin hyvää lipstikkasuolaa. Lipstikka sopii mainiosti erilaisiin keittoihin ja patoihin mausteeksi tuoden niihin erehdyttävästi lihaliemen umamista makua.
KESÄKURPITSA-LIPSTIKKAKEITTO
Ainekset:
- 3 nippusipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 kg kesäkurpitsaa
- 2 rkl öljyä
- 3 rkl tuoretta lipstikkaa hienonnettuna
- 6 dl kasvislientä
- 1-2 dl kaurakermaa
- sitruunan mehua
- suolaa ja mustapippuria
Valmistus:
- Hienonna sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa kesäkurpitsa paloiksi.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Halutessasi jätä hieman vihreää osaa annosten koristeluun.
- Lisää valkosipulit, kesäkurpitsat ja lipstikka, kuullota vielä pari minuuttia.
- Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kesäkurpitsa on kypsää.
- Soseuta keitto ja lisää samalla kermaa sen verran, että saat sopivan koostumuksen.
- Mausta kesäkurpitsa-lipstikkakeitto sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla.
- Viimeistele annokset lipstikan lehdillä ja nippusipulin vihreällä osalla.
Vinkit!
Jos pidät paksummista keitoista, niin lisää keiton joukkoon pari pilkottua perunaa.
Kesäkurpitsa-lipstikkakeitto on melko kepeää ruokaa, eli tarjoile sen kanssa hyvää leipää ja halutessasi vaikka paistettua tofua.