Banh mi ranskalaiset lainaavat makumaailmansa Vietnamin kuuluisimmalta patongilta. Näissä överiranskalaisissa maistuu makeansuolaiset soijasuikaleet, pikapikkelöidyt kasvikset sekä sriracha ja korianteri.
BANH MI RANSKALAISET
Ainekset:
- 100 g soijasuikaleita
- 1 kasvisliemikuutio
- 5 dl vettä
- 750 g ranskalaisia
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl kasvipohjaista kalakastiketta
- 2 rkl (kookos)sokeria
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 rkl öljyä
- pala kurkkua (n. 100 g)
- kasvipohjaista majoneesia
- srirachaa
- tuoretta korianteria
- tuoretta jalapenoa
Pikapikkelöidyt kasvikset:
- 2 porkkanaa (n. 200 g)
- pala retikkaa (n. 200 g)
- 1 dl sokeria
- 1 dl riisiviinietikkaa
- 1 dl vettä
- ripaus suolaa
Valmistus:
- Valmista ensin pikapikkelöidyt kasvikset. Kuori porkkanat ja retikka, leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi mandoliinilla tai veitsellä. Laita kasvissuikaleet kannelliseen purkkiin.
- Mittaa sokeri, riisiviinietikka, vesi ja ripaus suolaa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kuuma liemi porkkanoiden ja retikoiden päälle. Sulje kansi ja anna jäähtyä.
- Laita soijasuikaleet kuumuutta kestävään astiaan, murustele kasvisliemikuutio joukkoon. Kuumenna vesi ja kaada soijasuikaleiden päälle. Peitä kannella ja anna kypsyä n. 10 minuuttia. Valuta ja painele enimmät nesteet pois. Yli jäänyt kasvisliemi kannattaa säästää ja käyttää johonkin toiseen ruokaan.
- Paista ranskalaiset pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Mausta suolalla.
- Sekoita soijasuikaleiden maustekastike soijakastikkeesta, kasvipohjaisesta kalakastikkeesta, sokerista ja riisiviinietikasta. Kuori valkosipulinkynnet, hienonna ne ja sekoita kastikkeeseen.
- Kuumenna öljy pannulla ja ruskista soijasuikaleet. Kaada maustekastike sekaan ja paista, kunnes kastike on imeytynyt soijasuikaleisiin.
- Viipaloi kurkku. Hienonna korianteri. Leikkaa jalapeno ohuiksi renkaiksi.
- Levitä kypsien ranskalaisten päälle soijasuikaleet, kurkkusiivut, reilusti pikapikkelöityjä kasviksia, majoneesia ja srirachaa (kastikkeita voit tarjota lisäksi erikseen). Viimeistele korianterilla ja jalapenoilla. Tarjoile heti.
Vinkit!
Pikapikkelöityjä kasviksia tulee ohjeella enemmän kuin tähän reseptiin tarvitset. Ne säilyvät hyvin jääkaapissa noin viikon ja sopivat erilaisiin salaatteihin, kulhoihin ja leipien täytteeksi. Voit halutessasi myös puolittaa ohjeen määrät vain tähän reseptiin käytettäväksi.
Retikan sijaan voit käyttää retiisejä.
Soijasuikaleet voi vaihtaa esimerkiksi tofuun, hernikseen tai nyhtökauraan.
reseptitpääruoka
aasialainenjalapenokorianterikurkkuporkkanaranskalaisetretikkasoijasuikaleetvalkosipuli