Punajuuren tuntevat kaikki! Upean värinen punajuuri loistaa erilaisissa ruokalajeissa ja leivonnaisissa – se on monikäyttöinen, edullinen ja terveellinen juures.
Punajuuren ravintosisältö
Punajuuren ravintosisältö on vaikuttava. Se sisältää runsaasti kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa sekä vitamiineista A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi punajuuressa on runsaasti kuituja ja vain vähän energiaa. Punainen väri johtuu juureksen sisältämästä betalaiini-väriaineesta, joka on antioksidantti. Betalaiinin tarkempia terveysvaikutuksia ei vielä tunneta, mutta antioksidantit parantavat puolustuskykyä ja voivat auttaa ehkäisemään joitain sairauksia. Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, jotta sen ravintoarvot säilyvät. Kuorineen keitetyt punajuuret on helppo kuoria sormin irroittelemalla.
Punajuuren sesonki
Sesongissa kotimainen punajuuri on käytännössä ympäri vuoden. Uuden sadon punajuuria alkaa löytymään toreilta ja kaupoista viimeistään kesän lopulla ja varastojuureksia myydään vuodesta riippuen pitkälle kevääseen. Lajikkeita on monia, joten älä ihmettele, jos toisinaan punajuuri on pyöreän pallomainen, joskus kananmunan muotoinen tai pitkulainen. Punaisen juurikkaan lisäksi Suomessa viljellään myös kelta-, raita- ja valkojuuria. Niitä voi käyttää samalla tavalla, kuin punaista sukulaista.
Nippelitietoa punajuuresta
Punajuuri tunnetusti värjää kaiken, mihin se koskee, joten halutessaan leikkuulaudan voi suojata leivinpaperilla. Jos kädet eivät puhdistu saippualla ja lämpimällä vedellä, kokeile astianpesuainetta.
Huomioi, että alle 1-vuotiaille ei punajuurta suositella sen sisältämän nitraatin takia. Ruokavirasto suosittelee käyttämään punajuurta vain kypsennettynä.
Punajuuri sopii FODMAP-ruokavalioon.
Punajuuri keittiössä & parhaat punajuurireseptit
Punajuurta voi käyttää moneen. Se toimii paahdettuna, keitettynä ja höyrytettynä. Punajuuret sopivat hyvin uunijuureksiksi, salaatteihin, risottoihin, pastoihin ja sosekeittoihin. Sitä voi hyödyntää leivonnassa soseena, raasteena tai mehuna. Tunnetuimpia punajuuriruokia ovat borssikeitto, rosolli ja lindströmin pihvit.