Punajuuri-persimonsalaatti on värikäs salaatti, joka sopii hyvin myös joulupöytään. Makeat paahdetut pähkinät ja suolainen vegaaninen feta antavat salaatille luonnetta.
Tässä salaatissa on monia erilaisia makuja, jotka loistavat yhdessä. On makeaa persimonia, raikasta granaattiomenaa, maanläheistä punajuurta ja mielenkiintoisesti juustokuminalla maustettua lehtikaalia. Loppusilauksen antavat siirapilla makeutetut paahdetut pähkinät ja vegaaninen feta. Juhlava salaatti on omiaan jouluaterian iloisena piristäjänä.
PUNAJUURI-PERSIMONSALAATTI
Ainekset:
• 300 g punajuuria
• 1 dl pekaanipähkinöitä
• loraus agave- tai vaahterasiirappia
• 1 kypsä persimon
• 1/4 granaattiomena
• 100 g lehtikaalia
• 2 rkl oliiviöljyä
• 1 rkl sitruunamehua
• 1/2 rkl agavesiirappia
• 1/2 tl juustokuminaa
• suolaa
• 50 g vegaanista fetaa
• (tuoretta rosmariinia)
• mustapippuria
Valmistus:
- Kypsennä punajuuret kuorineen keittämällä, höyryttämällä tai paahtamalla. Voit tehdä tämän hyvissä ajoin, huomioi, että punajuurien kypsennysaika on koosta riippuen noin 45-75 minuuttia. Anna punajuurten jäähtyä, leikkaa päät pois ja irrota kuoret sormin hieromalla. Lohko ja mausta ripauksella suolaa.
2. Paahda pekaanipähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla muutaman minuutin ajan. Tarkkaile niitä, jotta ne eivät pala. Sekoita joukkoon vähän siirappia ja nappaa pois pannulta. Anna jäähtyä.
3. Pese tai kuori persimon ja leikkaa kanta pois. Leikkaa persimon neljään lohkoon ja sitten siivuiksi. Irrota granaattiomenasta siemenet.
4. Riivi lehtikaali irti ruodista ja revi lehdet pieniksi paloiksi.
5. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, siirappi, juustokumina ja ripaus suolaa keskenään. Hiero kastike käsin lehtikaalin joukkoon.
6. Levitä maustettu lehtikaali tarjoiluvadille ja asettele sen päälle punajuuret ja persimonit. Ripottele päälle granaattiomenan siemenet ja paahdetut pekaanipähkinät.
7. Viimeistele murustetulla vegefetalla ja hienonnetulla rosmariinilla sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kata pöytään myös oliiviöljypullo, josta voi lorauttaa oman annoksensa päälle.
Vinkit!
Voit kypsentää punajuuret hyvissä ajoissa etukäteen. Ne voi lisätä salaattiin myös lämpiminä: paista punajuuria hetki pannulla öljyssä ja ripsauta päälle suolaa.
Pekaanipähkinöiden sijaan voit käyttää muita pähkinöitä tai vaihtaa ne esimerkiksi auringonkukansiemeniin.