LIPSTIKKA

Lipstikka on vahvan aromaattinen perinneyrtti, joka kasvaa monivuotisena monissa vanhoissa puutarhoissa. Myös liperinä tunnettu yrtti on yllättävän monikäyttöinen, lue tästä artikkelista lisää sen ominaisuuksista ja hyödyntämisestä.

Kuva artikkelille lipstikka

Lipstikan sesonki

Lipstikkaa on saatavilla tuoreena ympäri vuoden hyvin varusteltujen markettien yrttihyllystä. Monet kuitenkin vannovat itse kasvatetun liperin nimeen, sillä sen aromi on selkeästi voimakkaampi. Lipstikka on niitä ensimmäisiä kasveja keväällä, joista saa kerättyä satoa ja kausi kestää läpi kesän. Se kasvaa komeaksi jopa kaksimetriseksi puskaksi ja kukkii loppukesästä keltaisin kukinnoin. Lipstikka kestää hyvin kylmyyttä ja sitä voi viljellä koko Suomessa.

Lipstikka on muutenkin helppohoitoinen kasvi puutarhassa eikä vaadi kummempia puutarhurilta. Kunhan kasvupaikka ei ole liian kostea, niin lipstikka yleensä viihtyy hyvin. Sen voi kasvattaa itse siemenestä, mutta parhaan lopputuloksen takaamiseksi kannattaa kysyä, jos joltain tuttavalta voisi saada jakotaimen keväällä tai syksyllä. Täysikasvuisesta kasvista voi lohkaista lapion avulla osan juurineen. Taimia saa myös toisinaan puutarhamyymälöistä.

Nippelitietoa lipstikasta

Lipstikka on lähtöisin Länsi-Aasiasta ja Euroopassa sitä on kasvanut aina antiikin ajoista lähtien. Se on tullut Suomeen jo 1600-luvulla, eli sillä on pitkät perinteet ruokien maustajana ja lääkeaineena, tiettävästi myös deodoranttina. Lipstikkaa on käytetty mm. vatsavaivojen, kihdin, migreenin ja masennuksenkin hoitoon. Aikanaan sitä istutettiin pihapiireihin myös noitien  karkoittamistarkoituksessa ja lisäksi sitä on käytetty lemmenrohtona. Monipuolinen tapaus siis!

Lipstikan lihaliemimäinen aromi on kiistaton ja joissakin kielissä yrtti tunnetaankin maggi-yrttinä, sillä se on perinteinen lihaliemikuutioiden mauste.

Lipstikka keittiössä & parhaat lipstikkareseptit

Lipstikassa on hyvin vahva maku ja tuoksu, jonka erottaa käsistä vielä saippuapesun jälkeenkin. Pienikin määrä yrttiä antaa ruoille täyteläistä makua ja lipstikan avulla voi vähentää suolan määrää ruoissa. Aromiltaan yrtti muistuttaa lehtiselleriä ja joidenkin mielestä maussa on myös palsternakkaa, persiljaa ja purjoa. Ruoanlaittoon sopivat niin lehdet, varret kuin juuretkin. Kokeile nuoria varsia kevyesti kypsennettynä ja parsan tapaan tarjoiltuna. Varsia voi hyödyntää myös kuin lehtiselleriä. Juuren voi kuivata ja jauhaa mausteeksi, jota käytetään pippurin tapaan. Lipstikan kukilla voi koristella loppukesän salaatit ja voileipäkakut.

Tutuimpia lipstikan käyttökohteita ovat itse keitetyt liemet ja keitot. Se sopii hyvin myös kastikkeiden, patojen ja riisi- ja perunaruokien maustamiseen sekä salaattien sekaan. Hyviä makupareja ovat lisäksi mm. lanttu, kurpitsa ja kaalit. Talven varuiksi lipstikan voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Se sopii hyvin myös yrttisuolan valmistukseen sekä öljyksi tai pestoksi, jotka säilyvät pakastimessa muutamia kuukausia.

Useassa lähteessä kehotetaan kokeilemaan lipstikkaa vaniljajäätelön mausteena. Kasviskapinan keittiössä tähän ei vielä ole uskaltauduttu, mutta ehkä ruudun sillä puolen ollaan rohkeampia!

Kokeile ainakin näitä ihania lipstikkareseptejä:

artikkelitkokoelma
lipstikka

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki reseptit