Voikukkakaprikset ovat ihana tapa säilöä voikukan ravinteikkaat nuput. Näiden herkkupalleroiden tekeminen on helppoa, mutta vaatii aikaa useamman päivän.
Paras lopputulos syntyy vielä voikukan juurella olevista vastapuhjenneista nupuista, mutta kaprikset voi tehdä myös varren päähän venähtäneistä nupuista. Valitse kuitenkin mahdollisimman kiinteitä nuppuja.
VOIKUKKAKAPRIKSET
Ainekset:
- 5 dl voikukan nuppuja
- 3 dl vettä
- 2 rkl merisuolaa
- 1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl vettä
- 1/2 dl sokeria
- (mausteeksi esim. valkosipulinkynsi, pari laakerinlehteä tai kanelitanko)
Valmistus:
- Irrota voikukan nupuista varsi mahdollisimman tarkasti. Huuhtele nuput ja laita ne kannelliseen lasipurkkiin.
- Mittaa vesi ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna suolan liueta veden sekaan. Kaada seos kuumana voikukan nuppujen päälle. Sulje kansi ja anna maustua huoneenlämmössä kolmen päivän ajan.
- Valuta suolavesi pois voikukan nuppujen joukosta.
- Mittaa etikka, vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada kuumana nuppujen päälle. Sulje kansi ja anna jäähtyä.
- Anna maustua pari päivää jääkaapissa ennen käyttöä.
- Voikukkakaprikset säilyvät hyvänä useamman viikon ja jopa useamman kuukauden, kunhan ne on säilötty puhtaisiin ja steriloituihin purkkeihin.
Vinkit!
Lasipurkit on helppo steriloida uunissa. Laita yön yli kylmässä vedessä liotetut (tämä herättää purkin pinnalla mahdollisesti elävät itiöt) ja sitten hyvin pestyt purkit 125 asteeseen 15 minuutiksi. Kannet voi steriloida keittämällä niitä kattilassa parin minuutin ajan.
reseptitsäilöntä
villivihanneksetvoikukka