Nokkospesto on yksi ihanimpia tapoja nauttia pistävästä ja superravinteikkaasta villivihanneksesta. Maukas pesto sopii esimerkiksi pastan, salaattien ja leivän kanssa nautittavaksi.
NOKKOSPESTO
Ainekset:
- 1 l nokkosia
- 1 ½ dl auringonkukansiemeniä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 ½ dl oliiviöljyä
- ½ sitruunan mehu (n. 3 rkl)
- 3 rkl ravintohiivahiutaleita
- ½ tl suolaa
Valmistus:
- Ryöppää nokkoset eli keitä niitä kiehuvassa vedessä puolisen minuutin ajan. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Puristele kuiviksi. Hienonna nokkosia hieman veitsellä.
- Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla kuumalla pannulla parin minuutin ajan, jotta ne saavat hieman väriä (ole varovainen, sillä siemenet kärähtävät herkästi). Siirrä pois pannulta ja anna jäähtyä.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Voit tehdä peston myös sauvasekoittimella tai morttelissa.
Vinkit!
Auringonkukansiementen sijaan voi käyttää hampun- tai pinjansiemeniä tai pähkinöitä/manteleita.
Tee kerralla enemmän ja säilö pakastimeen talven varalle. Nokkospesto säilyy pakastimessa hyvänä vähintään puolisen vuotta.
NOKKOSTEN POIMIMINEN
Muista hansikkaat, jottei villikasvi pääse pistämään. Nokkoset suositellaan ryöppäämään eli keitä niitä vedessä noin minuutin ajan ennen käyttöä. Älä kerää nokkosia teiden varsilta tai ulkohuussien ja kaatopaikkojen välittömästä läheisyydestä.
reseptitkastikkeet
auringonkukansiemennokkonenpestositruunavalkosipulivillivihannekset