Tattibolognese on upean makuinen ruoka, johon uppoaa runsain mitoin ihania tatteja. Täyteläiseen kastikkeeseen voi käyttää kaikkia syötäviä tatteja, kuten herkku-, punikki- ja kangastatteja.
TATTIBOLOGNESE
Ainekset:
- 5 g kuivattuja herkkutatteja
- 4 dl kiehuvaa vettä
- 500 g tuoreita tatteja (n. 4 keskikokoista kiinteää tattia)
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa (n. 120 g)
- 2 lehtisellerin vartta (n. 100 g)
- 3 rkl öljyä
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl sokeria
- 1/2 dl punaviiniä
- 400 g tomaattimurskaa
- suolaa ja mustapippuria
- tuoretta basilikaa
- chilihiutaleita
- ravintohiivahiutaleita tai kasvipohjaista parmesaania
- lisukkeeksi esim. (täysjyvä)spagettia, muuta pastaa tai perunoita
Valmistus:
- Murskaa kuivatut tatit kädessä ja laita kuumuutta kestävään astiaan. Kaada päälle kiehuva vesi ja jätä likoamaan.
- Putsaa sienet ja leikkaa ne tehosekoittimessa tai veitsellä murumaiseksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese porkkanat ja lehtisellerin varret ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
- Kuumenna öljy paistokasarissa tai isossa paistinpannussa. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää tatit ja jatka paistamista noin 10 minuutin ajan. Lisää sitten valkosipulit, porkkanat ja lehtisellerit, paista vielä muutama minuutti.
- Sekoita joukkoon tomaattipyre, soijakastike ja sokeri. Muutaman minuutin päästä lisää punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää sitten kuivatut herkkutatit liotusliemineen sekä tomaattimurska.
- Kuumenna kastike kiehuvaksi ja anna sen hautua hiljaa poreillen vähintään 20-30 minuuttia, mutta pidempi aikakaan ei haittaa, päinvastoin.
- Mausta tattibolognese suolalla ja pippurilla, viimeistele tuoreella basilikalla. Kata pöytään chilihiutalepurkki, jotta ruokailijat voivat lisätä sitä annoksiin oman maun mukaan.
- Tarjoile (täysjyvä)spagetin ja mieluisan vegeparmesaanin tai ravintohiivahiutaleiden kera.
Vinkit!
Voit käyttää bologneseen myös muita sieniä, kuten esikäsiteltyjä rouskuja ja haperoita, orakkaita tai vaikka herkkusieniä.
Jos teet bolognesen kokonaan kuivatuista tateista, tarvitset niitä 50 g. Esipaistettuja ja pakastettuja tatteja ruokaan tarvitaan noin 5 dl.
Halutessasi voit lisätä kastikkeeseen esimerkiksi hernis- tai soijarouhetta lisäproteiinia tuomaan.
reseptitpasta
basilikalehtiselleriporkkanasienetsipulitatitvalkosipuli