Sienilimonello on syksyinen versio Ysibaarin kuuluisasta pollo limonellosta. Paras lopputulos syntyy käyttämällä orakkaita ja lampaankääpiä, mutta mikään ei estä kokeilemasta reseptiä muillakin metsä- tai kauppasienillä.
SIENILIMONELLO
Ainekset:
- 350 g pastaa
- 1 l tuoreita sieniä, mieluiten orakkaita ja/tai lampaankääpiä (muitakin sieniä voi toki käyttää) tai n. 3 dl pakastettuja sieniä
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
- 2 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- 1 tl kurkumaa jauhettuna
- 1/2 tl chilijauhetta tai cayennea
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/4 tl valkopippuria
- 1 rkl siirappia (esim. agavesiirappia tai vaaleaa siirappia)
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 2 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio tai 1 rkl kasvisliemijauhetta
- 2 1/2 dl kaurakermaa
- 2 dl vegaanista turkkilaista jogurttia
- 2 rkl sitruunan mehua
- 3 rkl ravintohiivahiutaleita
- tuoretta korianteria
Valmistus:
- Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Säästä hieman keitinvettä, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyy.
- Putsaa ja pilko tuoreet sienet. Esikäsittele ne tarvittaessa lajin vaatimalla tavalla. Orakkaat ja lampaankäävät voi laittaa sellaisenaan pannulle.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi.
- Kuumenna paistokasari tai iso pannu ja hauduta tuoreita sieniä hetki, jotta niistä haihtuu enimmät nesteet (skippaa tämä osuus, jos käytät pakastettuja sieniä, siinä tapauksessa voit heittää ne heti pannulle rasvan kanssa).
- Lisää öljy ja paista sieniä muutaman minuutin ajan vain harvakseltaan sekoitellen. Lisää sipuli ja jatka paistamista, kunnes se pehmenee. Lisää valkosipuli ja inkivääri, paista vielä hetki.
- Lisää pannulle suola, kurkuma, chili ja pippurit. Sekoita joukkoon myös siirappi ja sitruunan raastettu kuori.
- Lisää vesi ja murustele joukkoon kasvisliemikuutio. Lisää kaurakerma ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia.
- Lisää sitten sekaan jogurtti ja sekoita hyvin. Lisää kypsä pasta ja anna kuumentua, mutta älä päästä enää kiehumaan. Tarvittaessa voit lisätä tässä kohtaa pastan keitinvettä sopivan koostumuksen aikaan saamiseksi. Mausta pasta sitruunan mehulla ja ravintohiivahiutaleilla. Tarkista myös suolan määrä.
- Tarjoile pasta tuoreen hienonnetun korianterin kanssa.
reseptitpasta
inkiväärikorianterilampaankääpäorakkaatravintohiivahiutaleetsienetsipulisitruunavalkosipuli