Sieni-papupata on ylistys syksyn sienisesongille. Voit käyttää pataan omia suosikkisieniäsi, yhtä tai useampaa laatua. Pata saa makua yrteistä ja makumaailma vain paranee uudestaan lämmittämällä.
SIENI-PAPUPATA
Ainekset:
- 400-500 g metsäsieniä (esim. tatteja, limanuljaskoja, suppilovahveroista, kehnäsieniä)
- 3 rkl vegaanista voita tai öljyä
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 2 lehtisellerin vartta
- 1-2 rkl tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
- 1-2 rkl tuoretta rosmariinia (tai 1 tl kuivattua)
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl soijakastiketta
- 2 rkl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
- 6 dl kasvislientä (esim. vettä ja 1 kasvisliemikuutio)
- 2 tlk kypsiä valkoisia tai muita papuja (á 230 g)
- 2 dl kahviin tarkoitettua kaurajuomaa (tai kaurakermaa)
Valmistus:
- Puhdista ja paloittele sienet. Laita ne pataan ja paista, kunnes nesteet haihtuvat. Lisää ruokalusikallinen vegaanista voita ja ruskista sienet. Mausta ripauksella suolaa. Siirrä pois padasta odottamaan.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Pilko lehtisellerin varret. Hienonna yrtit (tai jos käytät paksuvartista timjamia, riivi siitä lehdet).
- Kuumenna 2 rkl vegaanista voita padassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli, porkkanat ja lehtisellerin varret, paista vielä hetki. Sekoita joukkoon yrtit, suola ja mustapippuri, paista taas hetki. Sekoita sitten joukkoon tomaattipyre ja soijakastike. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita.
- Lisää kasvisliemi ja sienet pataan ja kuumenna kiehuvaksi. Valuta pavut ja lisää pataan. Anna padan hautua 20-30 minuuttia.
- Lisää kaurajuoma, anna kuumentua. Tarkista makumaailma.
- Tarjoile pata sellaisenaan tai esimerkiksi perunoiden tai ruokakauran kanssa.
reseptitpääruoka
lehtiselleripavutporkkanarosmariinisienetsipulisuppilovahverotatittimjamivalkosipuli